Vroege veranderingen in de hersenen van mensen met MS (“Temprano”)
Omschrijving project
Voor een wetenschappelijk onderzoek met MRI (Magnetic Resonance Imaging), bloedafname en neuropsychologische testen zijn wij op zoek naar mensen met multiple sclerose (MS) tussen de 18-65 jaar die onlangs (afgelopen 6 tot 12 maanden) de diagnose MS hebben gekregen en naar gezonde deelnemers om de vroege veranderingen in de hersenen te begrijpen.
Tot op heden zijn de meeste mensen met MS die wij volgen al geruime tijd ziek. We denken dat juist in de vroege fase van de ziekte veel veranderingen optreden in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, die een (negatieve) invloed hebben op de kwaliteit van leven.
Om deze vroege effecten van de ziekte beter te begrijpen, is het van belang om inzicht te krijgen in wat er precies in de hersenen gebeurt. Als we beter begrijpen wat er vroeg in de ziekte plaatsvindt, kunnen we zoeken naar manieren om deze veranderingen zo lang mogelijk uit te stellen of zelfs te voorkomen.
Voor dit onderzoek (die wij in het kort “Temprano” noemen) maken we MRI-scans en nemen we cognitieve testen (neuropsychologisch onderzoek) en bloed af. Ook vragen wij aan deelnemers of ze aantal vragenlijsten willen invullen. Voor deelnemers met MS zullen we ook uitvragen en onderzoeken hoe het lichamelijk met ze gaat.
Wie kan meedoen
Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar 1) mensen met relapsing-remitting MS (RRMS) en 2) naar gezonde proefpersonen. U kunt meedoen aan dit onderzoek als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
Voor alle deelnemers:
- U bent tussen de 18 en 65 jaar
- Voor gezonde proefpersonen: U heeft geen neurologische aandoeningen; Voor mensen met MS: U heeft geen andere neurologische aandoeningen dan MS.
- U heeft geen psychiatrische aandoeningen (m.u.v. depressie mits stabiel op medicatie of depressie in het verleden)
- Er is geen sprake van alcohol- of drugsmisbruik (in het heden of verleden)
- U heeft geen pacemaker, metalen clips in het lichaam, uitwendige protheses of angst voor kleine ruimtes (claustrofobie)
Extra voor deelnemers met MS:
- U heeft 6 tot 12 maanden geleden de diagnose RRMS gekregen
- U heeft geen relapse of corticosteroïde behandeling gehad in de afgelopen 4 weken
Wat houdt deelname in
Meedoen houdt in dat u in twee jaar tijd driemaal naar Amsterdam UMC, locatie AMC (!) komt voor een neuropsychologisch onderzoek, bloedafname en een MRI scan. Dezelfde metingen worden aan het begin gedaan en herhaald na 1 jaar en na 2 jaar. Tussen deze jaarlijkse bezoeken door, willen wij elke drie maanden bloed afnemen. Dit gebeurt op een locatie bij u in de buurt (of bij u thuis).
De volgende metingen worden verricht bij alle drie de bezoeken:
- Een neuropsychologisch onderzoek (2 uur) om problemen met het denken te meten
- Afname van 1 buisje bloed (15 minuten)
- Een (f)MRI-scan (ongeveer 70 minuten). De MRI-scan is zonder contrastmiddel.
- Online vragenlijsten (30 minuten) die thuis op de computer invult na afloop van ieder bezoek.
Voor de deelnemers met MS zal daarnaast een neurologisch onderzoek worden gedaan om de lichamelijke beperkingen door MS in kaart te brengen. Dit zal bestaan uit een paar testen bij het ziekenhuisbezoek (10 minuten) en de afname van de een telefonische vragenlijst door een arts-onderzoeker (10 minuten).
Uw reis- en parkeerkosten worden vergoed. Daarnaast krijgt u een cadeaubon ter waarde van €30,00 aan het einde van deelname van het onderzoek.
Meer informatie
Leest u de uitgebreide informatie in de informatiebrief voor gezonde vrijwilligers en de informatiebrief voor mensen met MS.
Afdeling
De afdeling Anatomie & Neurowetenschappen, Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Looptijd
Januari 2021 tot 2026.
Contact
Voor meer informatie en bij interesse kunt u contact opnemen met projectleider Dr. Hanneke Hulst of promovenda Amber van der Kruit, bereikbaar via telefoonnummer 06-21137199 of per e-mail: msencognitie@amsterdamumc.nl
Nadat u heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname, wordt de informatiebrief opgestuurd. Daarna wordt er contact met u opgenomen of u wel of niet wilt meedoen aan het onderzoek.
Sponsoring
Celgene B.V.