MS-Weefselbank: database met MS-hersenmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek

Voor het beter begrijpen van de ziekteprocessen, die een rol spelen bij MS, wordt gebruik gemaakt van hersenmateriaal van overleden mensen met MS.

Het MS Centrum Amsterdam werkt hiervoor al jaren samen met de Nederlandse Hersenbank. Door een op Amsterdam UMC – locatie VUmc ontwikkelde manier van het uitnemen van stukjes hersenweefsel hebben we een unieke collectie MS-hersenmateriaal beschikbaar. Dankzij gelddonaties aan het VUmc Fonds hebben we deze collectie binnen het MS Centrum Amsterdam kunnen uitbreiden en verbeteren met een database.

Obducties van overleden mensen met MS vinden plaats in het Amsterdam UMC, net als het verrichten van MRI-scans op dit materiaal en het evalueren van klinische gegevens. Drie jaar geleden is besloten om binnen het MS Centrum Amsterdam een speciale MS-weefselbank en een bijbehorende database aan te leggen die door alle onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam gebruikt kan worden. Verschillenden afdelingen werken samen om de database te bouwen en te verrijken met informatie. In de database staan naast de standaardgegevens over het hersenmateriaal ook wat voor onderzoek er met het materiaal is gedaan en wat de uitkomsten zijn. Via speciale kleuringen kunnen onderzoekers zien welke cellen en eiwitten betrokken zijn bij de schade aan het hersenweefsel. Dit wordt vergeleken met MRI-beelden van het hersenmateriaal.

Paul van der Valk, neuropatholoog bij het MS Centrum Amsterdam: “Door deze manier van werken hebben we ontdekt dat er al veranderingen zijn aan het hersenweefsel vóór er ontstekingen zichtbaar zijn op de MRI-scan. We komen daarmee weer een stapje dichter bij de oorzaak van MS.”

Meer informatie over hersendonatie vindt u bij de Nederlandse hersenbank: www.hersenbank.nl/hersendonatie.