Huilen, troosten, slapen met de Happiest Baby-methode voor álle ouders (2021-2024)

Veel ouders vinden de start van ouderschap zwaar door slapeloze nachten of huilen van hun baby. In Nederland bereiden we aanstaande ouders nog weinig voor op het huilen, troosten en slapen van hun baby, terwijl dit belangrijk is voor een kansrijke start.

In het project Troosten en slapen voor álle ouders zetten we de Happiest Baby-methode (HBM) in twee wijken in Amsterdam-Noord en Alkmaar in. De HBM is bewezen effectief en leert ouders sensitief te reageren op hun huilende baby in vijf stappen.

Dit project heeft vier fases:

  1. Leren van ouders en professionals over wat zij vinden van de huidige workshop huilen, troosten, slapen.
  2. Gezamenlijk plan maken voor ouderworkshops. Verpleegkundigen en collega’s op het consultatiebureau en in wijkteams voeren dit plan uit in Amsterdam-Noord en Alkmaar.
  3. Onderzoeken hoe dit de ouders ondersteunt bij het omgaan met hun baby.
  4. Kijken hoe we onze bevindingen breder in Nederland kunnen inzetten.

Zie ook dit bericht op de ZonMw site. En over de aanvullende subsidie: Nieuwe projecten van start over gender & jeugd - ZonMw

Voortgang (mei 2024)

Momenteel zijn we al in de derde fase aangeland. Uit de eerste fase kwam naar voren dat ouders het vooral belangrijk vinden als het zorgaanbod over huilen, troosten en slapen voor de bevalling of vroeg na de geboorte wordt aangeboden. Daarnaast bleek de houding van professionals van belang is. Ook vonden ouders het belangrijk om keuzes te kunnen maken binnen het aanbod, bijvoorbeeld of zij in groepsverband of individueel hulp krijgen. Ook professionals hadden een voorkeur voor het vroeg aanbieden van het zorgaanbod voor of na de geboorte. Zij verwachtten dat de Happiest Baby-methode een praktische methode zou zijn, die fijne handvatten biedt. Wel vonden zij het belangrijk dat de methode als aanvulling op het huidig aanbod dient en niet ter vervanging.

In Fase 2 werden workshops gegeven over huilen, troosten en slapen in Amsterdam-Noord en Alkmaar-Noord. Zie ook Huilen, troosten, slapen – Rondom de geboorte en Aanbod (opleidingsportaal.nl) voor actuele workshop data en aanmelding. De workshops verliepen goed, moeder en vader kwamen vaak samen naar de workshop, en ouders waren meestal erg enthousiast. Het viel op dat verschillende professionals een eigen draai gaven aan de workshops.

De derde fase loopt nog, hierin evalueren we hoe de implementatie is verlopen door middel van interviews met en observatie van ouders die uitleg over de HBM hebben gekregen. Daarnaast voerden we focusgroepen uit met professionals, om erachter te komen welke barrières of facilitators zij ervaarden tijdens de implementatie van de HBM in de praktijk. De resultaten hiervan zijn we momenteel aan het verwerken, zodat we goede aanbevelingen voor bredere implementatie kunnen delen.

Zie ook dit recente nieuwsbericht over het project: Amsterdam UMC, Locatie VUmc - Álle ouders helpen met de Happiest Baby-Methode

Projectgegevens

Onderzoekers: Margreet Harskamp – van Ginkel MD PhD (Amsterdam UMC / Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid), Jamie van Someren MSc (Amsterdam UMC/Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid), Mieke Peters MD (Amsterdam UMC/Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid), Eline Möller PhD (Amsterdam UMC), Roos Rodenburg PhD (Esdege-Reigersdaal), Mariëtte Hoogsteder PhD (Amsterdam UMC / AW Jeugd en Gezondheid)
Projectadviseurs
: Inge Feenstra en dr. Lieke van Houtum (GGD Amsterdam), Irene Aartsen en Jocelyn Didde (SAG Zorgontwikkeling B.V., Rondom de Geboorte), Yvonne Vanneste (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid), Eva Berende-van Duin en Lotte Bierhuizen (clustermanagers Kansrijke Start)
Periode: 2021-2024
Financiers
: ZonMw
Contactgegevens
: w.m.harskampvanginkel@amsterdamumc.nl