Culturele verschillen in voeding en groei (2013-2014)
Intro
De voeding en groei van een baby in de eerste 6 maanden hebben invloed op het latere gewicht. De GGD Amsterdam deed onderzoek naar de voeding en groei van 286 Amsterdamse baby's: 143 baby's van Turkse en 143 baby's van Nederlandse afkomst.
Moeders van Turkse afkomst gaven langer borstvoeding dan die van Nederlandse afkomst, maar voedden vaker op een dag. De meeste moeders begonnen tussen de 4 en 6 maanden met hapjes. Nederlandse moeders kozen daarbij vooral voor fruit- en groentehapjes, Turkse moeders gaven vaker (zoete) yoghurt, koekjes of brood.
Turkse baby's bleken tussen 1 en 6 maanden gemiddeld iets sneller te groeien dan de Nederlandse. Op 3-jarige leeftijd hadden zij een iets hogere BMI. De belangrijkste verklarende factor bleken niet de groeiverschillen in de eerste 6 maanden, maar obesitas van de moeder.
Bewustwording van moeders met overgewicht of obesitas is een eerste stap in het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin overgewicht van generatie op generatie wordt overgedragen. JGZ kan daarin een belangrijke rol spelen. Voor Nederlandse moeders blijft aandacht voor het continueren van borstvoeding van belang.
Onderzoekers: Manon van Eijsden, Jessica Jansen, Claire Meijers, Marlou de Kroon, Tanja Vrijkotte
Partners: GGD Amsterdam, AMC afdeling Sociale Geneeskunde, VUmc
Periode: 2013 - 2014
Meer informatie? Zie het artikel in Voeding NU of 'Cultural variation in early feeding patterns' in het Br J of Nutrition