EPA-onderwijs bij de Amstel Academie
Bij de Amstel Academie volg je onderwijs dat is opgebouwd op basis van EPA’s. Daardoor kun je deels - in overleg met je werkgever - je eigen leerroute uitstippelen.
Op deze pagina:
Wat is EPA-onderwijs?
EPA’s zijn de bouwstenen van alle CZO-erkende verpleegkundige vervolgopleidingen (bijvoorbeeld spoedeisende hulp, kinderverpleegkunde of oncologie) en de opleidingen voor medisch ondersteunende zorgverlener (bijvoorbeeld operatieassistent, anesthesiemedewerker of radiodiagnostisch laborant).
EPA staat voor Entrustable Professional Activities, oftewel beroepsactiviteiten die jou toevertrouwd kunnen worden. Je leert deze beroepsactiviteiten grotendeels in de praktijk: door te observeren, je kennis te verdiepen en ervaring op te doen onder supervisie. In totaal zijn er 35 EPA-gerichte opleidingen. Je kunt naast de opleidingen ook losse EPA’s volgen.
EPA-onderwijs op maat
Het EPA-onderwijsmodel maakt flexibel en persoonlijk leren mogelijk. In plaats van een geheel vaste opleiding te volgen, zoek je in goed overleg met je werkgever naar een leerroute die aansluit bij je ambities en werkervaring.
Zorgorganisaties kunnen dankzij EPA-onderwijs hun medewerkers sneller en gerichter inzetten. Zodra iemand bekwaam is op een EPA, mag de medewerker die taak uitvoeren in de praktijk. Zo wordt er niet te veel of te weinig opgeleid. Bovendien zijn medewerkers met EPA’s makkelijker flexibel in te zetten. Met de EPA Basis Acute Zorg (BAZ) zijn medewerkers bijvoorbeeld makkelijker inzetbaar op andere acute afdelingen.
Landelijk gedragen theorie (LGT) = de basis
Voor elke EPA ligt vast welke competenties, kennis, vaardigheden en houding en gedrag je moet hebben. De kennis die onder een EPA valt, is verder uitgewerkt in de landelijk gedragen theorie (LGT). Die uniformiteit is belangrijk, omdat bepaalde EPA’s voor meerdere opleidingen gebruikt worden. Bovendien kunnen studenten daardoor gemakkelijk wisselen van werkplek en vrijstellingen gebruiken.
Voordelen van EPA-onderwijs
- Flexibiliteit: Je bepaalt zelf je leerlijn en tempo (uiteraard zijn hier wel bepaalde voorwaarden aan verbonden).
- Praktijkgericht: Je leert wat je nodig hebt op de werkvloer.
- Doorgroeimogelijkheden: Je kunt eenvoudiger overstappen naar een ander specialisme.
- Snelle opleiding: Je kunt sneller met de juiste kwalificaties starten op een nieuwe plek, want met EPA’s kun je per onderdeel aantonen dat je een taak zelfstandig kunt uitvoeren. Let op: een behaalde EPA geldt niet automatisch voor alle vakgebieden – je moet deze altijd opnieuw behalen binnen de context van de afdeling. Wel ben je al bekend met de handeling, waardoor je de EPA vaak sneller kunt behalen
Persoonlijk voorbeeld
Janneke begon haar carrière met de opleiding tot verpleegkundige. Daarna koos ze voor de specialisatie IC-verpleegkunde: hiervoor behaalde ze de benodigde EPA’s. Na een aantal jaar wilde ze de overstap naar de functie van anesthesiemedewerker maken. Voor deze nieuwe rol moest ze opnieuw alle benodigde EPA’s behalen, specifiek binnen de context van de anesthesie. Maar dankzij haar eerdere ervaring en kennis kon ze wél sneller door de opleiding heen.
Welke EPA's zijn er?
Kern-EPA's
Basisvaardigheden die nodig zijn op alle werkplekken voor een bepaalde functie. Wil je de functie uitvoeren, dan móet je deze EPA’s behaald hebben. Bijvoorbeeld de EPA Hoogcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager met (acuut) hartfalen.
Specifieke EPA's
Vaardigheden die niet door alle professionals binnen een bepaalde opleiding behaald hoeven te worden. Ze zijn gericht op een specifieke taak of een afdeling met een specifieke patiëntencategorie. Bijvoorbeeld de EPA Zorg verlenen aan een kind met een complexe interne aandoening, al of niet in combinatie met comorbiditeit (als iemand meerdere aandoeningen of ziekten tegelijk heeft).
Functie-overstijgende EPA's
Deze vaardigheden worden in meerdere opleidingen gebruikt of zelfs in verschillende clusters. Bijvoorbeeld de EPA Controleren, onderhouden en inrichten van de werkplek, of de EPA Zorgdragen voor de zorgvrager in de stervensfase.
Losse EPA's
De Amstel Academie biedt het grootste deel van alle erkende EPA’s aan, meestal in de vorm van een opleiding. Bij de verpleegkundige vervolgopleidingen bieden we ook losse EPA’s aan. Binnen MOO zijn de specifieke EPA’s als losse module te volgen als aanvulling op de opleiding of als bij- en nascholing voor gediplomeerde. Alle EPA’s vind je hier.
Welke EPA’s je volgt, hangt af van je leerroute, je ambities en je werkplek. Werk je bijvoorbeeld in een academisch ziekenhuis, dan kom je in aanraking met andere, specialistische EPA’s—zoals zorg bij een hoogcomplexe aandoening die je in een algemeen ziekenhuis niet tegenkomt.
Persoonlijk voorbeeld
Tom werkt als dialyseverpleegkundige in het ziekenhuis en wil zich specialiseren in de zorg voor kinderen op de dialyseafdeling. Daarvoor volgt hij nu de EPA MK-KIN-1.
EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL)
EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL) zijn opleidingseisen die niet direct zorggerelateerd zijn, maar wel nodig zijn om je diploma te halen. Ze dragen bij aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling als zorgverlener. Het gaat meestal om praktijkopdrachten, die wat minder strak gedefinieerd zijn dan EPA’s. Je voert bijvoorbeeld een onderzoeksproject uit op de eigen afdeling naar kwaliteitszorg, of je doet een voorstel voor minder verspilling van materialen bij de voorbereiding van patiënten op een narcose.
Hieronder vind je meer informatie over EOL’s bij de Amstel Academie.
EOL bij de Amstel Academie: veelgestelde vragen
N.B. Onderstaande vragen en antwoorden hebben betrekking op de verpleegkundige vervolgopleidingen.
De meeste opleidingen bieden een kickstartles van 1-2 uur aan, zie de informatie op Moodle van elke opleiding. De invulling van het onderwijs over de EOL verschilt per opleiding, maar de student mag als vuistregel uitgaan van 24 uur theorie en de rest praktijkopdracht en zelfstudie.
Is het EOL-onderwijs facultatief?
Nee, het EOL-onderwijs is verplicht. De kickstartles en de integratie in het EPA-onderwijs zijn beide verplicht.
Waarom introduceert de Amstel Academie de EOL zo vroeg in de opleiding?
Een vroege introductie biedt studenten de kans om zich tijdig te oriënteren en actief te werken aan hun professionele ontwikkeling.
Geeft de Amstel Academie nog akkoord of feedback bij het voorstel Plan van Aanpak van de student?
Nee, de begeleiding en beoordeling van het Plan van Aanpak ligt volledig bij de praktijkinstelling.
Mag ik de theorie-opleider nog steeds vragen om te beoordelen?
De praktijk beoordeelt. Specifieke vragen aan de theorie-opleider zijn mogelijk, maar deze treedt niet op als beoordelaar.
De EOL wordt beoordeeld door de praktijk en biedt meer vrijheid dan de vroegere kwaliteitsopdracht.
Hoe bepaal ik of iets onder de EOL valt, of gewoon onderdeel is van het reguliere EPA-onderwijs?
Kijk of het onder één van de vier EOL-CanMEDS-gebieden valt en of het niet uitgebreid aan bod komt in het reguliere werk.
Hoe moet een Plan van Aanpak voor de EOL eruitzien?
Het plan moet SMART geformuleerd zijn en omvatten: probleemstelling, activiteiten, tijdsinvestering en betrokkenen.
Wanneer kan een student aan de EOL Professionele ontwikkeling werken?
Wanneer praktijk en student de wensen en verwachtingen hebben besproken en het Plan van Aanpak is goedgekeurd.
Mogen studenten ook samenwerken bij de EOL?
Ja, samenwerking is toegestaan mits er een duidelijke taakverdeling en individuele reflectie plaatsvindt.
Moet EOL professionele ontwikkeling altijd tot een product leiden?
Niet per se. Ook het succesvol uitvoeren van activiteiten kan voldoende zijn, mits goed onderbouwd in reflectie.
Als onze praktijk een CAT verplicht blijft stellen omdat we EBP heel belangrijk vinden, mag dat dan?
Ja, maar studenten moeten de mogelijkheid houden om een eigen onderwerp te kiezen binnen de EOL.
Nee, vrijstelling is niet mogelijk. Een eerdere kwaliteitsopdracht kan wel dienen als startpunt voor een EOL-opdracht.
Als een student losse EPA’s volgt, is het volgen van EOL dan verplicht en wat moet de praktijkopleider hiermee doen?
Ja, EOL is verplicht vanaf de start van de opleiding voor studenten gestart na 1 oktober 2023.
Is EOL verplicht voor studenten die vóór 1 oktober 2023 zijn gestart?
Studenten die tussen 1 januari en 1 oktober 2023 zijn gestart, worden ook aangeraden om de EOL af te ronden.
Hoe dien je EOL in bij het CZO?
De zorgorganisatie registreert de bekwaamverklaringen in 'mijnczo'. Na afronding kan de student het diploma aanvragen.
Er zijn geen landelijke criteria. De Amstel Academie deelt voorbeelden via Moodle. Beoordeling is gebaseerd op professionele ontwikkeling, nakoming van het Plan van Aanpak en communicatie.
Hoe weet ik of de student voldoende uren aan de EOL besteed heeft?
Laat de student een realistische urenverantwoording maken en eventueel een logboek bijhouden.
Moet de student de EOL in het portfolio opnemen?
Ja, de student verwerkt de EOL in het Scorion X portfolio via het EPA-overstijgend formulier.
Meer weten
Wil je weten welke EPA’s jij kunt volgen? Bekijk het aanbod en stel samen met je werkgever een leerroute samen.
Op deze website van CZO vind je meer achtergrondinformatie over het EPA-onderwijs.