Coronavirus: informatie voor patiënten met pulmonale hypertensie of interstitiële longziekte

Update: 18 januari 2021

Informatiebrief voor patiënten met pulmonale hypertensie.

Heden is het aantal infecties met het coronavirus (SARS-CoV-2) helaas nog steeds verhoogd. Infectie met dit virus kan helaas leiden tot de ziekte COVID-19 met ernstige longontsteking. Wij adviseren u zich aan de adviezen van het RIVM te houden; inclusief regelmatig de handen te wassen, het houden van 1.5 meter afstand tot andere mensen, het vermijden van drukke plaatsen waar je geen gepaste afstand kunt houden en het niet te veel personen ontvangen bij u thuis. Alertheid en voorzichtigheid is en blijft noodzakelijk!

COVID-19 vaccinatie wanneer?

Vorige week is er in Nederland gestart met vaccineren tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Het is nog niet exact bekend wanneer patiënten met pulmonale hypertensie aan de beurt zijn. De uitvoering van het vaccineren zal niet via de ziekenhuizen gaan, maar via de GGD of uw huisarts. U ontvangt dus een oproep voor vaccinatie via de GGD of uw huisarts. Als behandelteam hopen wij dat onze patiënten snel opgeroepen worden. De verschillende vaccins lijken effectief en veilig te zijn. Ze beschermen tegen een ernstig beloop van de infectie en dat is voor patiënten met pulmonale hypertensie van groot belang.

Uitgebreide informatie over het COVID-19 vaccin kunt u vinden op de website van het RIVM: Vaccin tegen COVID-19 | RIVM.

Mag u de COVID-19 vaccinatie?

De COVID-19 vaccins zijn niet getest bij patiënten met pulmonale hypertensie. Echter tot heden zijn er geen redenen om aan te nemen dat de vaccinatie niet vellig zou zijn bij patiënten met pulmonale hypertensie. RNA ribonucleic acid  vaccins, zoals het Pfizer/BioNTech vaccin, bevatten geen levend virus. Daarom zijn deze vaccins in principe ook veilig voor patiënten die afweer onderdrukkende medicatie gebruiken of om andere redenen een verminderde afweer hebben. Er is een kleine kans dat bij deze personen het vaccin op de langere termijn een minder goede werking heeft. Advies blijft echter u wel te laten vaccineren. Hierdoor is het van belang na de vaccinatie u te blijven houden aan de adviezen van het RIVM; met o.a. het houden van 1.5 meter afstand, een goede handhygiëne, etc.  Ook is het gebruik van pulmonale hypertensie medicatie geen bezwaar  gevaccineerd te worden tegen het coronavirus.

Bloedverdunners en de COVID-19 vaccinatie.

Gebruikt u bloedverdunners zoals acenocoumarol of fenprocoumon? En krijgt u een uitnodiging voor het COVID-19 vaccin? Geef de datum van vaccinatie door aan de trombosedienst. Was de laatste INR-meting voor de vaccinatie (te) hoog (INR > 3.5)? Dan moet u contact opnemen met de trombosedienst, om te zorgen dat de INR op het moment van prikken niet te hoog is. Ook bij het gebruik van direct werkende antistollingsmedicatie (DOAC); zoals apixaban, rivaroxaban, edoxaban, dabigatran, kunt u gevaccineerd worden met het COVID-19 vaccin. Verdere informatie en instructies zullen volgen via uw huisarts of de GGD die de vaccinaties verzorgen. 

Vragen aan Pulmonale Hypertensie Team Amsterdam UMC.

Vragen kunt u stellen door een e-mail te versturen naar:  PH.info@amsterdamumc.nl

Maandag tm donderdag telefonisch verpleegkundig spreekuur:  09:00 tot 11:00 en 13:30-15:00 op 020-4440529.

Update: 28 april 2020

Coronavirus: wat betekent dat voor mensen met pulmonale hypertensie en interstitiële longziekte waaronder longfibrose?

Als een patiënt met pulmonale hypertensie of interstitiële longziekte het virus krijgt, kan de patiënt zieker worden dan een gezond persoon. Wij doen er alles aan om onze patiënten zo goed en veilig als mogelijk door deze periode heen te helpen.

Wij realiseren ons dat er naar aanleiding van de verscherpte maatregelen en uw ziekte veel vragen zullen zijn. U kunt ons dagelijks, van maandag t/m vrijdag, tussen 09:00-16:00 uur bellen op telefoonnummer 020-444 05 29. Een arts of ervaren specialistisch verpleegkundige staat u dan te woord. Eén dezer dagen ontvangt u hierover een informatiebrief. Houd ook de website van het Amsterdam UMC in de gaten voor verdere berichtgeving.

Wij wensen u het beste en zijn er voor u.

Longartsen en specialistisch verpleegkundigen van het Amsterdam UMC