De opleiding tot (geriatrisch) revalidatieverpleegkundige maakt jou tot de spil van het interdisciplinaire behandelteam van de revalidant en zijn naasten tijdens het (intensieve) revalidatieproces. Je wordt opgeleid om het zorgproces te regisseren en complementair te zijn aan de behoefte van de revalidant.
Geriatrische –en revalidatiezorgverpleegkundige
Als (geriatrische) revalidatiezorgverpleegkundige weet je met jouw specialistische kennis en vaardigheden over revalidatie multidisciplinaire zorg te leveren, gericht op herstel van functioneren en maatschappelijke participatie van de revalidant.
Om de complexe zorgvraag van de revalidant te beoordelen heb je kennis nodig van de achterliggende ziektebeelden of trauma's en de bijbehorende revalidatieprocessen. Klinisch redeneren en ICF helpen om de zorg te onderbouwen en verantwoorden. Je vertegenwoordigt de revalidant in het interdisciplinair overleg en je hebt contact met naasten van de revalidant en andere betrokkenen. Om dit goed te doen beschik je over goede communicatieve vaardigheden en kun je een positie innemen als dat nodig is.
Casuïstiek uit de dagelijkse praktijk wordt in de lessen gebruikt waarbij aandacht is voor de verschillende fases binnen het revalidatietraject. Door het toepassen van klinisch redeneren leer je kritische situaties op systematische wijze te analyseren en te beredeneren.
Tijdens de opleiding volgen de studenten geriatrische revalidatiezorgverpleegkundige en revalidatieverpleegkundige gezamenlijk onderwijs, vanuit beide perspectieven kan nog veel van elkaar geleerd worden. Gedurende een tweedaags uitstroomprofiel zal de verdieping naar de eigen revalidatiecategorie gezocht worden.
Leereenheden (geriatrische) revalidatie verpleegkundige:
- Introductie vervolgopleidingen
- Klinisch redeneren
- Neurorevalidatie
- Revalidatie (andere revalidatie-categorieën)
- Participatie en ambitie
- Mijn verpleegkundige leiderschap
- Ethiek
- Evidence based practice
- GRZ-revalidatie
- MSR-revalidatie
Theoriecomponent
Toetsing vindt plaats d.m.v. zowel digitale schriftelijke toetsing, een take home toets en patiëntbespreking.
Praktijkcomponent
De praktijkcomponent bestaat uit 2 praktijkleerperioden waarbij er sprake is van een opbouw in complexiteit. Ook zal er uitvoering gegeven worden aan een kwaliteitsopdracht.
In de opleiding zijn 3 verplichte stagedagen opgenomen in het teken van de ketenzorg. In samenspraak met je praktijkinstelling wordt bepaald waar je gaat stage lopen.
Inschrijfprocedure
De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.
Doelgroep
Verpleegkundigen (MBO/HBO) met een dienstverband met een relevante (geriatrische) revalidatieafdeling in een revalidatiecentrum (GRZ of MSR) /ziekenhuis.
Duur
De opleiding duurt 13 of 15 maanden, waarvan 27 dagen theorie en 1200 praktijkuren
Start
De opleiding start jaarlijks in april. Bij voldoende aanmeldingen is er ook een start in november.
Aantal deelnemers
Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Studenten die niet geplaatst kunnen worden, komen op een wachtlijst
Kosten & offerte losse lesdagen
Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@amsterdamumc.nl.
Accreditatie
De opleiding wordt door het kwaliteitsregister V&V geacrrediteerd met 162 punten.
Vrijstellingen
Op grond van een eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient hij/zij, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.
Algemene voorwaarden
Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie.
Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.
Toelating
Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist:·
- Registratie in het BIG-register als verpleegkundige
- Een dienstverband bij een ziekenhuis/instelling gedurende de opleiding
Meer informatie? Vraag het aan
Marianne Stolvoort