Neuroverpleegkundige

In deze opleiding doe je kennis op over de veelzijdige zorg aan de neurologische patiënt in alle fases van zijn/haar ziekte.

De ingrijpende en indringende problematiek in de hele zorgketen vereist van de neuroverpleegkundige een professionele houding op basis van empathisch vermogen, kennis van de neurologie en neuropsychologie en flexibel gedrag om de steeds wisselende situaties te kunnen signaleren en hanteren. Deze opleiding is opgebouwd rond de zorgfases neurorevalidatie, neuro-palliatieve -, neuro-acute en neuro-chronische zorg. 

In de lessen wordt gebruik gemaakt van casuïstiek uit de dagelijkse praktijk met aandacht voor de verschillende zorgfases binnen de keten van zorg. Het klinisch redeneren vormt de rode draad van de opleiding. 

Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit 3 kern EPA’s en optioneel aangevuld met specifieke EPA’s* (2). Naast de kern EPA’s volg je de leerlijnen: Mijn verpleegkundig leiderschap, Klinisch Redeneren en Ethiek.

Theorie- en praktijkdeel

Bij de Amstel Academie bieden wij de kern en specifieke EPA’s aan. Het theoriedeel bestaat uit een introductie en 28 lesdagen. Je krijgt een stevige theoretische basis en ontwikkelt de competenties die horen bij de beroepsactiviteiten.

De opbouw van het opleidingsprogramma

Kern EPA's
LZ-FO-1 Zorgdragen voor de zorgvrager in de palliatieve fase
LZ-FO-2 Zorgdragen voor de zorgvrager in de stervensfase
LZ-NEU-1 Zorgdragen voor een zorgvrager met een chronische neurologische aandoening
LZ-NEU-2 Zorgdragen voor een neurologische zorgvrager in revalidatiefase
LZ-NEU-3 Zorgdragen voor een zorgvrager met een neuro-acute aandoening

Daarnaast volg je de leerlijnen:

  • Mijn verpleegkundig leiderschap
  • Kwaliteitsverbetering
  • Klinisch redeneren
  • Ethiek

Ga voor de omschrijving van de EPA's naar CZO EPA Bibliotheek

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. De inschrijving is alleen mogelijk d.m.v. de inschrijflink.

Doelgroep

Verpleegkundigen (MBO/HBO) met een dienstverband met een relevante afdeling in een ziekenhuis/(revalidatie)instelling.

Duur

13 tot 15 maanden (afhankelijk van dienstverband). Theorie: 29 lesdagen. Praktijk: 1200 uur.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in april en november.

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse EPA's maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@amsterdamumc.nl.

Accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&V. Na afronding van de opleiding worden de behaalde punten automatisch toegekend.

Het theoriegedeelte van de opleiding Neuroverpleegkundige van de Amstel Academie heeft een CZO erkenning. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma. Meer informatie: www.czo.nl. In andere gevallen ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, een diploma Neuroverpleegkundige van de Amstel Academie.

Bijzonderheden

Het is mogelijk deze opleiding te volgen waarbij de praktijk grotendeels plaats vindt in een revalidatie- of thuiszorginstelling, aangevuld met een stageperiode op een afdeling neurologie en/of neurochirurgie. Afhankelijk van je stage(duur) ontvang je een diploma dan wel certificaat.

Vrijstellingen

Op grond van eerder verworven competenties kan de student in aanmerking komen voor een vrijstelling voor een deel van de opleiding. Hiertoe dient uiterlijk 6 weken voor de start van de opleiding door de instelling een schriftelijk verzoek vergezeld van bewijsstukken te worden in gediend bij de opleider. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling. De student ontvangt schriftelijk antwoord.

Voorwaarden

Gedurende de gehele opleiding ben je in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname word je door de instelling aangemeld bij Amstel Academie.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist: 

  • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
  • een dienstverband met een ziekenhuis/(revalidatie)instelling gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Marjon Nuijten