Alvleeskliercysten

Alvleeskliercysten (ook wel: pancreascysten) worden vaak per toeval ontdekt en geven meestal geen klachten. Een cyste in de alvleesklier is een holte gevuld met vocht of slijm. De meeste alvleeskliercysten zijn volkomen goedaardig maar sommigen kunnen kwaadaardig worden en uiteindelijk tot alvleesklierkanker leiden. Het is dan ook belangrijk om goed onderscheid tussen beiden te maken.

Cysten in de alvleesklier
Patiënten met één of meerdere alvleeskliercyste(n) worden doorverwezen naar de Maag- Darm- en Leverarts voor verder onderzoek. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten alvleeskliercysten:
1. Goedaardige (benigne) cysten die geen verdere vervolging nodig hebben. Hieronder vallen onder andere het sereuze cystadenoom (SCN) en de pseudocyste. Deze laatste cyste ontstaat na een ontsteking van de alvleesklier.
2. Mucineuze (slijmvormende) cysten, die jaarlijks worden vervolgd met een MRI omdat een klein deel hiervan groeit en kwaadaardig kan worden. Hieronder vallen onder andere het mucineus cystadenoom (MCN) en het intraductaal papillair mucineus neoplasma (IPMN).

Werkwijze pancreascystenpoli Amsterdam UMC
De Pancreascystenpoli in het Amsterdam UMC is een multidisciplinair spreekuur. Dit betekent dat patiënten voorafgaand aan het spreekuurbezoek worden besproken in een team met verschillende zorgverleners. De groep met zorgverleners bestaat (onder andere) uit:
- Maag-Darm-Leverziekten: Dr. Voermans, Dr. Van Wanrooij, Dr. Wielenga, arts-onderzoekers
- HPB-chirurgie: Prof. dr. Busch, Prof. dr. Besselink. Dr. Daams
- Radiologie: Dr. Engelbrecht, Dr. van den Bergh
- Pathologie: Dr. Farina Sarasqueta
- Verpleegkundig-specialist: I. Post

Deze zorgverleners hebben specifieke expertise met alvleeskliercysten. Op het medisch gebied zijn ze zeer gespecialiseerd in onderzoek (bijvoorbeeld endoscopische echografie/EUS) of in de nieuwste vormen van minimaal invasieve chirurgie (robot geassisteerde pancreaschirurgie) zodat de patiënt snel de juiste diagnose en behandeladvies krijgt.

Op wetenschappelijk gebied verrichten de zorgverleners van de Pancreascystenpoli veel wetenschappelijk onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van deze cysten binnen Amsterdam UMC, Nederland en internationaal. Tevens waren zij nauw betrokken bij de meest recente Europese behandelrichtlijn.