Dotteren van een CTO
Een behandeling waar de afdeling cardiologie van Amsterdam UMC, locatie VUmc in uitblinkt, is het dotteren van een chronisch verstopte kransslagader (CTO). Deze dottertechniek gaat via kleine bloedvaatjes naar de afgesloten kransslagader. Dit noemen wij complexe percutane interventie (CTI). Met deze behandeling herstelt de normale bloedtoevoer naar het hart. Op de polikliniek cardiologie bekijken wij of deze behandeling voor u geschikt is.
Amsterdam UMC heeft één hartcentrum; onze artsen en verpleegkundigen werken op twee locaties: AMC en VUmc. Afhankelijk van de diagnose en behandeling wordt u geholpen op locatie AMC of locatie VUmc. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw zorgverlener.
Wat is een CTO?
Een chronische totale occlusie (CTO) is een medische omschrijving voor de vernauwing van de kransslagader. Bij een CTO raakt heel langzaam de kransslagader verstopt. Doordat dit zo langzaam gaat, ontstaan er nieuwe bloedvaten. Deze nieuwe bloedvaten brengen het zuurstofrijke bloed alsnog naar het hart. Hierdoor blijft het hart werken. Toch werkt het hart vaak minder goed. Bijvoorbeeld als u zich inspant. En sommige patiënten voelen pijn op de borst, maar dit hoeft voor u niet zo te zijn.
Een CTO wordt vaak ontdekt na een hartaanval of een hartkatheterisatie. Heeft uw arts u verteld dat u een CTO heeft? Onze afdeling cardiologie maakt gebruik van de nieuwste techniek in dotteren om een CTO te behandelen. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een behandeling van CTO in Amsterdam UMC? Overleg dit dan met uw arts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar onze polikliniek cardiologie.
Behandeling van een CTO met de nieuwste techniek
Vroeger deden artsen niks bij een verstopte kransslagader. Soms kreeg een patiënt een openhartoperatie. Sinds 2009 is er een nieuwe dottermethode ontwikkeld in Japan. Dit noemen wij complexe percutane interventie (CTI). Artsen uit Japan hebben deze nieuwe techniek overgedragen aan de hartspecialisten in Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Deze dottertechniek gaat via kleine bloedvaatjes. Deze voorzien de verstopte kransslagader van bloed, vanuit een goede kransslagader. Zo verbetert de normale bloedtoevoer naar het hart. Veel patiënten hebben na deze behandeling geen last meer van pijn op de borst.
Succespercentage van 90%
Onze interventiecardiologen zijn nu zeer ervaren in deze CTI-techniek. Dat ziet u ook terug in het succespercentage: bij 90% van de patiënten is deze behandeling een succes. De CTI-techniek is een moeilijke techniek. Als academisch centrum doet Amsterdam UMC veel onderzoek naar deze methode. In onze behandelingen passen wij dan ook direct de laatste resultaten toe. Hierdoor zal het succespercentage van CTO-behandelingen blijven verbeteren.
Met uw interventie cardioloog kunt u overleggen of deze dotterbehandeling in Amsterdam UMC voor u geschikt is.