CRT-apparaat implanteren

Voor patiënten met hartfalen waarbij de hartkamers ongelijk samentrekken, kan een CRT-pacemaker een goede behandeling zijn. De pacemaker- en ICD-afdeling van Amsterdam UMC, locatie VUmc plaatst en controleert uw pacemaker. Onze artsen hebben jarenlange ervaring. Hierdoor hebben zij veel kennis opgebouwd van deze behandeling. Zo kunt u bij ons rekenen op de beste behandeling bij hartfalen. Uw arts kan u doorverwijzen naar onze polikliniek.

Naar de polikliniek cardiologie

Wat is hartfalen

Bij hartfalen is uw hart verzwakt waardoor het minder bloed rondpompt. Bij een gezond hart trekken de linker- en de rechterkamer van het hart tegelijkertijd samen. Als u hartfalen heeft, kan het ook voorkomen dat de hartkamers ongelijk samentrekken. Hierdoor kan het hart minder krachtig pompen. Dit noemen we een prikkelgeleidingsstoornis. Gelukkig is dit op te lossen met een speciale pacemaker of ICD. Dit heet Cardiale resynchronisatietherapie. Afgekort CRT.  

Oorzaken hartfalen

Hartfalen kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door:

  • een hartinfarct
  • een hoge bloeddruk
  • ritmestoornissen
  • een hartspieraandoening
  • een hartklepaandoening
  • een ontsteking van de hartspier
  • een hartafwijking

Symptomen van hartfalen

Twijfelt u of u hartfalen heeft? In het begin merkt u nog niet zo veel. Maar langzaam ontstaan klachten, zoals:

  • vermoeidheid
  • kortademigheid
  • vocht vasthouden: u krijgt opgezette benen en enkels
  • onrustig slapen
  • vaak ’s nachts plassen

Heeft u last van deze klachten? Ga dan naar uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de poli cardiologie van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hartklachten bij vrouwen zijn anders dan hartklachten bij mannen. VUmc is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van hartfalen bij vrouwen

Behandeling bij hartfalen met CRT-pacemaker

Een pacemaker is een heel klein apparaatje dat het hart helpt met regelmatig kloppen. Het apparaatje wordt onder de huid geplaatst. Dit heet een implantaat. Een CRT-pacemaker zorgt ervoor dat de 2 hartkamers weer gelijktijdig samentrekken. Hierdoor verbetert de bloedstroom. Als uw hart heel traag klopt, kan een CRT-pacemaker het hart ook weer sneller laten kloppen. 

Klopt uw hart juist veel te snel? Dan kan er een CRT-pacemaker met defibrillator worden ingebracht: een CRT-D. Een CRT-D zorgt ervoor dat uw hart weer rustiger gaat kloppen. Uw arts bepaalt welk type CRT-implantaat voor de beste behandeling bij hartfalen is. 

Voordelen CRT-pacemaker bij hartfalen

Een CRT kan alleen samen met een therapieprogramma de klachten van hartfalen verminderen. Dit betekent dat u naast de CRT ook uw medicijnen moet blijven slikken en gezond moet leven. Als u zich aan dit therapieprogramma houdt, heeft een CRT veel voordelen. U kunt zich meer inspannen en veel van uw dagelijkse activiteiten weer gewoon doen. Zo kan de behandeling u een betere kwaliteit van leven bieden. Het therapieprogramma maken wij voor u op maat. Uw cardioloog zal u uitleggen hoe het therapieprogramma er voor u uitziet.