Etniciteit, gender en gezondheid
Algemene missie
Onze missie is om door middel van onderzoek en onderwijs bij te dragen aan een betere gezondheid en optimale kwaliteit van gezondheidszorg voor iedereen, in het bijzonder voor degenen die benadeeld zijn vanwege factoren gerelateerd aan hun etniciteit en/of geslacht. Wij houden ons bezig met de gezondheid van mensen over de hele wereld, ook in lagelonenlanden.
Algemene doelstellingen
Met ons onderzoek willen we nieuwe wetenschappelijke kennis genereren over de complexe manieren waarop etniciteit en het geslacht samenhangen met gezondheid, gezondheidsgedrag en gezondheidszorggebruik. In het onderwijs leren we studenten en jonge medische professionals hoe ze rekening kunnen houden met de migratieachtergrond en/of het geslacht van burgers en patiënten.
Verspreiding en impact
Wij spannen ons in om onze nieuwe wetenschappelijke kennis in te zetten voor het informeren van beleidsmakers, professionals en groepen burgers of pleitbezorgers. Binnen Amsterdam UMC nemen wij deel aan initiatieven om inclusiviteit te bevorderen onder alle medewerkers, studenten en patiënten, ongeacht etniciteit, geslacht en sociaaleconomische positie. Internationaal heeft de WHO ons, als erkenning voor onze inspanningen op het gebied van verspreiding, benoemd tot Collaborating Centre on Migrant Health.
Onze onderzoeksprojecten
Wij coördineren en participeren in verschillende onderzoeksprojecten, zowel in Nederland als in andere landen, met name Afrikaanse landen. Bovendien beheren we verschillende grootschalige populatie onderzoeken. In nauwe samenwerking met andere UMC-afdelingen coördineren wij de HELIUS-studie, een longitudinaal cohort onderzoek onder ongeveer 25.000 Amsterdammers met diverse migratieachtergronden. Een andere longitudinale studie, de RODAM-studie, omvat ook een grote steekproef van inwoners uit Ghana.
Onderwerpen en benaderingen
Ons onderzoek omvat een breed scala aan onderwerpen. Om bijvoorbeeld de grote
etnische, en geslacht/gender verschillen in hart- en vaatziekten te begrijpen,
kijken we zowel naar sociale determinanten op macroniveau (bv. de sociale
drijvende krachten achter de obesitasepidemie in Afrika) als naar biomedische
processen in het lichaam plaatsvinden (bv. preklinische stadia van hart- en
vaatziekten). Om deze onderwerpen aan te pakken combineren we epidemiologische
benaderingen (klinisch, etiologisch) met kwalitatief onderzoek.
Senior onderzoekers
Dr. I.G.M. van Valkengoed (voorzitter)
Prof. dr. A. Kunst
Prof. dr. C.O. Agyemang
Dr. K. van den Hurk