Slaap en groei in de eerste 1000 dagen en nachten (2017-2023)

Slaapproblemen bij baby’s komen regelmatig voor en gaan vaak samen met buitengewoon veel huilen van baby's en met psychische klachten van ouders. Tijdens de eerste 1000 nachten beïnvloeden slaap en gezondheid van moeder en kind elkaar.

Foto: omslag van het proefschrift van Margreet Harskamp-van Ginkel over het project. Foto: omslag van het proefschrift van Margreet Harskamp-van Ginkel over het project.
Slaap en groei in de eerste 1000 dagen was het promotieproject van jeugdarts Margreet Harskamp-van Ginkel. Slaap speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde leefstijl voor kinderen en volwassenen. Slaapproblemen kunnen tijdens de eerste 1000 nachten voortkomen uit verschillende omgevingsfactoren en kunnen aanhouden vanaf de babyleeftijd tot de latere kindertijd. Het is belangrijk dat de JGZ en andere professionals die baby’s monitoren en ondersteunen in hun gezondheid niet alleen het huilen of slaapproblemen verlichten, maar ook aandacht besteden aan het welzijn van de ouders.

In dit project is onderzocht of het ontwikkelen van goede slaapgewoonten vroeg in het leven leidt tot voordelen voor de slaap en voor de algehele gezondheid.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • Slaap en gezondheid van moeder en kind beïnvloeden elkaar wederzijds.
  • Slaap en gezondheid worden gedurende de eerste 1000 nachten beïnvloed door meerdere omgevingsfactoren, al vanaf de baarmoeder.
  • Slaapproblemen bij kinderen komen regelmatig voor en kunnen samengaan met buitengewoon veel huilen van baby's en mentale klachten van ouders. Het is belangrijk ook het perspectief van ouders mee te nemen (klik hier).
  • Slaapproblemen lijken te blijven bestaan van babyleeftijd tot kindertijd. Als ouders ontevreden zijn over de slaap van hun baby, voorspelt dit vaak slaapproblemen in de peutertijd (klik hier).

Hier kun je het proefschrift lezen. Hier kun je de verdediging van het proefschrift terugkijken.

Margreet gebruikte onder andere data van de ABCD-studie (klik hier) en van het Sarphati cohort (klik hier).

Projectgegevens

Onderzoeker: Margreet Harskamp - van Ginkel, jeugdarts en arts M+G
Promotor: Prof dr Mai Chin A Paw en Dr Tanja Vrijkotte
Andere betrokkenen:
Dr Lieke van Houtum (GGD Amsterdam), Dr Mariëtte Hoogsteder
Partners: Amsterdam UMC (ABCD-studie, Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid); Sarphati Amsterdam
Periode:
2017-2023
Financiers:
Amsterdam UMCen Gemeente Amsterdam (programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht)
Contactgegevens:
w.m.harskampvanginkel@amsterdamumc.nl