Weefseltransglutaminase belangrijk bij laesie vorming bij MS

Gepubliceerd op: Tue May 12 10:08:00 CEST 2020

De stof weefseltransglutaminase (TG2) speelt een belangrijke rol bij MS. Het afgelopen jaar zijn er al twee promoties geweest met dit eiwit als thema. Navina Chrobok vond dat het remmen van TG2 kan zorgen voor vermindering van klinische symptomen doordat het binnendringen van ontstekingscellen in de hersenen wordt geremd. Chrobok promoveert op 14 mei aan Amsterdam UMC, locatie VUmc via een online sessie.

In het bloed zitten de ontstekingscellen monocyten. Zodra deze het hersenweefsel binnendringen bij een MS-ontsteking worden deze cellen macrofagen genoemd. Het binnendringen van monocyten vanuit het bloed de hersenen in is één van de eerste stappen bij het ontstaan van een nieuwe ontstekingsplek (laesie) in de hersenen bij MS. Navina Chrobok heeft hersenmateriaal van overleden mensen met MS bestudeerd en vond dat TG2 alleen voorkwam bij monocyten en macrofagen in laesies bij mensen met MS en niet op andere ontstekingscellen.

Daarnaast heeft Chrobok in een diermodel remmers van TG2 activiteit getest. Het blijkt dat het remmen van TG2 de klinische symptomen drastisch kan verlagen en ook het binnendringen van monocyten in de hersenen kan verminderen. Het meest effect hadden de remmers die niet de cellen binnendringen. Het lijkt erop dat het effect aan de buitenkant van de cellen zit. In vervolgonderzoek kan bepaald worden op welke manier TG2 zorgt voor vorming van laesies, zodat duidelijk wordt hoe TG2 remmers het binnendringen van ontstekingscellen in de hersenen kan voorkomen.

Twee andere promoties naar TG2 zijn van Claudia Sestitio en Nathaly Espitia Pinzon.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van Europese Unie Programma FP7 “TRANSPATH”.

Gepubliceerd op: Tue May 12 10:08:00 CEST 2020