'Praktijkopleider is de spil in het opleiden op de afdeling'

Gepubliceerd op: Tue Jul 16 14:30:00 CEST 2024

De rol van praktijkopleider binnen Amsterdam UMC is de laatste jaren verder ontwikkeld. Dit komt onder meer door de harmonisatie. Mijntje Minkema, praktijkopleider Verpleegkunde initieel op de afdeling Hematologie, vertelt over deze veranderingen. “Het opleiden van studenten heeft een nog prominentere plaats gekregen.”

“In het voormalige AMC omvatte de functie zowel opleidings- als verpleegkundige taken”, vertelt Minkema. “Terwijl bij VUmc de praktijkopleider zich volledig richtte op onderwijs. Sinds de harmonisatie in mei 2023 is deze functie gelijk getrokken binnen heel Amsterdam UMC. De praktijkopleiders richten zich nu uitsluitend op opleiden en werken onafhankelijk en neutraal van de afdeling. Tegelijkertijd creëren ze samen met de afdeling een veilig leerklimaat voor studenten."

1.000 stageplekken

“De praktijkopleider is bij ons de spil in het opleiden van verpleegkundigen, geneeskundestudenten en doktersassistenten”, stelt Minkema. “Daarnaast organiseert hij ook stages voor ggz-studenten, middelbare scholieren, en studenten van de opleidingen tot operatieassistent en anesthesiemedewerker.' Jaarlijks worden er in Amsterdam UMC samen met de afdelingen ongeveer 1.000 stageplekken aangeboden en begeleid. De praktijkopleiders fungeren als aanspreekpunt voor studenten, begeleiders, teamleiders, senior-verpleegkundigen en afdelingshoofden. Ze werken ook in werkgroepen aan projecten, zoals het organiseren van een centrale scholingsdag voor alle studenten. De praktijkopleiders hebben verder contact met externe partijen en worden betrokken in het aanpassen van het curriculum. Ze proberen praktijk en onderwijs samen te brengen binnen Amsterdam UMC."

Prominente plek onderwijs

In Amsterdam UMC bestaan 2 teams praktijkopleiders: het team praktijkopleiding initieel en het team voor de verpleegkundige vervolgopleidingen. Beide teams bestaan uit 28 praktijkopleiders en vallen onder de Amstel Academie. Minkema: “Binnen de teams van de praktijkopleiders zijn de werkprocessen voor het opleiden van studenten op de locaties VUmc en AMC nog verder geharmoniseerd. Er wordt een basispakket op alle afdelingen uitgerold. Maar er wordt vooral gekeken naar wat er nodig is voor de afdeling zelf. Het opleiden van studenten heeft daardoor een nog prominentere plaats gekregen. Niet alleen de zorg staat op de voorgrond, ook onderwijs heeft een meer duidelijke plek gekregen. Uiteraard kan dit alleen in samenwerking met alle betrokken van elke afdeling rondom het opleiden.”

Bekijk praktijkopleidingen bij de Amstel Academie

Gepubliceerd op: Tue Jul 16 14:30:00 CEST 2024