Donatie van 2,5 miljoen euro voor Hersentumorcentrum

Gepubliceerd op: 11-06-2019

Zo’n grote gift, dat maakt een ziekenhuis niet vaak mee. Eind mei mocht het Hersentumorcentrum van Amsterdam UMC 2,5 miljoen euro in ontvangst nemen van iemand die graag anoniem wil blijven. Met het geld willen onderzoekers behandelingen ontwikkelen die het dagelijks leven verbeteren van mensen met een hersentumor.

Behandelaars richten zich in de regel vooral op diagnostiek en therapie als het gaat om hersentumoren. Voor het dagelijks functioneren van de patiënt is nog weinig aandacht. Onderzoekers van het Hersentumorcentrum - dat deel uitmaakt van Cancer Center Amsterdam - hopen daar verandering in te brengen. Binnen vijf jaar willen ze met oplossingen komen die patiënten helpen bij dagelijkse problemen als vermoeidheid, angst en vergeetachtigheid.  

Voorspellen

Een donatie van zo’n buitengewone omvang komt dan goed van pas. Eerste stap in het programma is onderzoek naar de bruikbaarheid van medicinale cannabis bij het behandelen van angst en naar die van cognitieve gedragstherapie bij vermoeidheid.  Neuropsycholoog en projectleider Linda Douw: “Daarbij kijken we nadrukkelijk naar individuele verschillen in de effectiviteit van de therapieën. We hopen in de toekomst te kunnen voorspellen waar iedere patiënt het meeste baat bij heeft.”

Lees het hele bericht op Nieuws en verhalen uit Amsterdam UMC

Foto: Onderzoekers van het Hersentumorcentrum luisteren aandachtig naar de donateur

Gepubliceerd op: 11-06-2019