‘Voeding helpt om het welzijn van de mensen te verbeteren’. In de opleiding voor voedingsassistent leer je alles over de gezondheidsaspecten van voeding voor patiënten. Ook medische basiskennis, voedselhygiëne, het stimuleren van eten, hospitality en goed samenwerken met collega's komen aan bod.
Opleiding Voedingsassistent
Overvoeding, ondervoeding, voeding voor ouderen en kinderen, de enorme keus aan voedingsproducten, de discussie over koolhydraten en vetten: het zijn enkele van de vele thema’s in de voedingswereld waarover je vast vaak hebt gehoord of gelezen. Als voeding in ons dagelijks leven al zo belangrijk is, dan is voeding voor ziekenhuispatiënten extra van belang. Zij zijn immers kwetsbaar en voeding speelt een grote rol bij hun herstel.
Niet alleen de samenstelling van voeding is belangrijk. De kwaliteit van voeding, de variatie en de wijze van opdienen en het bedenken van alternatieven stimuleren een patiënt tot eten, ook als ze zich ziek voelen. Die inzichten en ervaring doe je op tijdens onze opleiding. Met jouw gedegen kennis van ziekteleer en als je hygiënisch handelt, goed samenwerkt met collega’s en een gastvrije houding hebt, maak jìj het verschil voor de patiënt.
Voor de prijs kunt u klikken op: Praktisch.
Het programma is opgebouwd rondom 6 hoofdvakken, die weer zijn onderverdeeld in thema's.
Hospitality:
- Gastvrijheid, voedingswensen en gewoontes begrijpen, communicatie.
Dieetleer en ziekteleer:
- Gezondheid en ziekte, voedingstoestand en energiebalans, eiwitten, spiermassa en ouder worden, neurologie en voeding, spijsvertering en darmziekten, diabetes en voeding, voedselallergieën en overgevoeligheden, vochtbalans en nierziekten en dieetvoedingen.
Veilig werken:
- HACCP, voedselhygiëne, handhygiëne, micro en macro-organismen. Ergotherapie.
Communicatieve vaardigheden:
- Gesprek voeren, reflecteren, luisteren, omgaan met frustratie en agressie, presenteren, mogelijke moeilijke situaties.
Samenwerken:
- Optimaal samenwerken, plannen, organiseren, feedback geven en ontvangen, aanspreken op gedrag, collega’s inwerken.
Organiseren van eigen werk:
- Organisatie van de voedselverstrekking, de broodserveerwagen, voedingsadministratie.
Meer informatie over de opleiding vind je onder de deze link.
Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor voedingsassistenten die werkzaam zijn in Amsterdam UMC. Ook is het in overleg mogelijk om deel te nemen aan de opleiding als u elders werkzaam bent als voedingsassistent binnen de zorgsector.
De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.
Duur
6 lesdagen van 7 uur, op vrijdag.
Data
Nieuwe data 2025 volgen.
Prijs
Per student kost de opleiding 2000 euro, dit in overleg met je leidinggevende.
Inschrijven
Wil je je aanmelden voor de opleiding? Stuur dan een e-mail naar: k.vandijk@amsterdamumc.nl. Voorwaarde voor inschrijving is dat de leidinggevende ondersteuning biedt aan de student. Voor de vaste medewerkers is dit geregeld. Voor medewerkers van het FLEX-bureau en andere deelnemers wordt dit afgesproken bij aanvang van de opleiding. Sluitingsdatum voor inschrijving is 15 september 2023.
Bijzonderheden
De opleiding is competentiegericht. Er zijn vaardigheden waaraan moet worden voldaan in de vorm van praktijkopdrachten en twee toetsen. De afdeling tekent de bekwaamheden af.
Locatie
De opleiding vindt op meerdere locaties plaats:
Het theoriedeel vindt bij locatie VUmc Academie in de Medische Faculteit (gebouw Medische faculteit) plaats.
Adres: Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam. Het praktijkdeel is bij de zorgeenheid waar u werkzaam bent.
Helpdesk
Heeft u een vraag over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving? Stuur een e-mail naar: support@vumcacademie.nl.
Algemene voorwaarden
Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.
Toelatingseisen
Werkzaam als voedingsassistent, of via het Flexbureau, goede beheersing van het Nederlands (verstaan en spreken) en basisvaardigheden computer. Andere aanmeldingen zijn bespreekbaar.
Meer informatie? Vraag het aan
Karin van Dijk