Hybride operatiekamers

Daarom werk ik in een academisch ziekenhuis!

Het is echt fantastisch!" Interventieradioloog Rutger Lely is razend enthousiast over de apparatuur in de gloednieuwe operatiekamers op de zesde verdieping van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Dankzij nieuw ontwikkelde software kunnen de bestaande beelden van een patiënt, zoals een CT-scan, gecombineerd worden met livebeelden. Hierdoor kan sneller en efficiënter geopereerd worden.

"Bijvoorbeeld bij vernauwde bloedvaten brengen we instrumenten via kleine sneetjes in het lichaam in. We kijken dan via een beeldscherm naar wat we in het lichaam doen. Soms moeten we op zoek naar bijvoorbeeld hele kleine bloedvaatjes. Dan probeer je het net zo lang tot je op de juiste plek bent. Maar nu hebben we driedimensionale beelden, waardoor we makkelijker kunnen navigeren. Net een soort TomTom."

Sneller werken en minder contrastvloeistof nodig
"Voor onze patiënten is het fijn dat we sneller kunnen werken en dat we  minder contrastvloeistof en straling nodig hebben," gaat Rutger verder. "Daarnaast is het gebruikersgemak voor mij en mijn collega's ongelofelijk fijn. We kunnen gebruik maken van verschillende tools en er is een gewoon tab down menu, dat je ook bij een gewone tablet gebruikt. Het is echt een plezier om mee te werken!" In twee van de drie nieuwe operatiekamers is de nieuwe apparatuur beschikbaar.

Tablet bevestigd aan onderzoekstafel
In een halvemaanvorm om de operatietafel bevindt zich de bewegende röntgenbuis. Daarnaast is de ruime operatiekamer gevuld met beeldschermen. De grootste, van ongeveer anderhalve meter breed, hangt boven het bed, een tweede hangt aan de andere zijde van de patiënt. Er is een tablet aan de onderzoekstafel bevestigd, waarmee de arts allerlei tools tot z'n beschikking heeft en aan tafel meteen kan gebruiken.

Allernieuwste techniek
Met behulp van dit tablet kun je inzoomen in het beeld op het grote driedimensionale beeldscherm. "Het heeft een sublieme beeldkwaliteit, ik ben echt heel enthousiast!", vertelt Rutger. "Van zulke mooie ontwikkelingen droomde ik al toen ik jonger was. Dit is voor mij ook één van de redenen om in een academisch ziekenhuis te werken; je krijgt de kans met de allernieuwste technieken te mogen werken. Het is goed om te zien dat er door veel bedrijven hard gewerkt wordt om verschillende technieken te verbeteren."