Dunnedarmonderzoek
Dunnedarmonderzoek met een videocapsule
Op de afdeling maag, darm- en leverziekten wordt onder meer gekeken naar ziektes van de dunne darm. "De dunne darm is een heel apart gebied, omdat het voorheen niet mogelijk was dit endoscopisch te bereiken", vertelt endoscopieverpleegkundige Fred Stam. "Om dit moeilijk te bereiken gebied in beeld te brengen, gebruiken we een in te slikken videocapsule."
De videocapsule bevat twee kleine fotocamera's die afbeeldingen maken van het maag-darmkanaal. Een patiënt slikt de videocapsule in, waarna de capsule letterlijk een reis maakt van 'mond tot kont'. Tijdens deze reis maakt de capsule zo'n 100.000 foto's die achter elkaar worden gezet. Het is alsof je een film ziet. "Dit geeft ons de kans om op zoek te gaan naar afwijkingen in de dunne darm. Dunnedarmziektes zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en het syndroom van Peutz-Jeghers worden door het gebruik van de videocapsule eerder herkend en kunnen daarna effectief behandeld worden. Jaarlijks vinden er ongeveer 200 videocapsule-endoscopieën plaats", zegt Fred.
Veel ervaring met dunnedarmonderzoek
Amsterdam UMC beschikt over heel veel expertise op het gebied van dunnedarmonderzoek. Fred: "Door het onderzoek met de videocapsule kunnen we afwijkingen zien die anders niet aan het licht komen. Vervolgens benaderen en behandelen we die afwijkingen met een speciale dunne lange endoscoop (DBE). Doordat we hiermee zoveel ervaring hebben, verwijzen veel ziekenhuizen naar ons. Wij kunnen problemen diagnosticeren en oplossen waar patiënten soms al jaren mee tobben en andere ziekenhuizen zich geen raad mee weten."