Virale Hepatitis
Virale hepatitis betekent een leverontsteking die is ontstaan door een virus. Er zijn verschillende soorten hepatitis: hepatitis A, B, C en E. Bent u besmet met één van deze virussen? Dan bent u bij ons in goede handen. Onze infectiologen hebben veel kennis van deze ziekten. Zij stellen een diagnose en bieden u een behandeling. Hepatitis tast de lever aan. Er wordt dan ook nauw samengewerkt met onze maag-, darm- en leverartsen.
Diagnose en behandeling van klachten bij virale hepatitis gebeurt op de polikliniek interne geneeskunde. Na een verwijzing van uw (huis)arts kunt u hier een afspraak maken met de infectioloog.
Meer over de polikliniek interne geneeskunde
Wat is virale hepatitis?
Als u hepatitis heeft, is uw lever ontstoken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een virus en is besmettelijk. Er zijn verschillende soorten virale hepatitis. Welke symptomen u heeft en hoe ernstig de ziekte is, hangt af van de soort hepatitis die u heeft.
De verschillende soorten hepatitis
Hepatitis A
Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis-A-virus. Het wordt ook wel geelzucht genoemd. Deze vorm van hepatitis komt vooral bij kinderen voor en is niet ernstig. Veel kinderen merken niet eens dat zij hepatitis A hebben. Als er symptomen zijn, kunnen dat de volgende zijn:
- lichte koorts
- pijn in de bovenbuik
- misselijkheid
- geel zien (bij volwassenen)
- donkere urine (bij volwassenen)
- ontkleurde ontlasting (bij volwassenen)
Mensen raken besmet met het hepatitis-A-virus door contact met andere zieke mensen. Of als zij eten en drinken binnenkrijgen dat vervuild is met besmette ontlasting. Hepatitis A gaat meestal binnen 6 weken vanzelf weer over. Er kan geen blijvende ontsteking van de lever ontstaan. U kunt zich laten inenten tegen hepatitis A, als u op reis gaat naar een land waar hepatitis A veel voorkomt. Meer informatie over inentingen vindt u bij onze polikliniek tropencentrum.
Hepatitis B
Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis-B-virus. Symptomen van hepatitis B zijn:
- moeheid
- weinig eetlust
- spier- en gewrichtspijn
- koorts
- geelzucht
- jeuk
U kunt besmet raken met het hepatitis-B-virus door onveilige seks of bloed-op-bloedcontact. Hepatitis B geneest meestal vanzelf binnen 6 maanden. In sommige gevallen geneest de ziekte niet, en wordt de ontsteking van de lever chronisch. U kunt zich laten inenten tegen hepatitis B. Sinds 2011 zit de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.
Hepatitis C
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch. Er helaas nog geen vaccinatie beschikbaar tegen hepatitis C. Wel is behandeling met medicijnen effectief. Voor een diagnose en behandeling kunt u na verwijzing door uw huisarts terecht op onze polikliniek.
Meer over de polikliniek interne geneeskunde
Hepatitis E
Hepatitis E wordt veroorzaakt door het hepatitis-E-virus. De symptomen die u kunt ervaren lijken op die van hepatitis A. Het is niet precies bekend hoe mensen elkaar besmetten met het virus. Het is wel bekend dat hepatitis E in Nederland kan voorkomen in vlees en de ontlasting van varkens en wilddieren. Er zijn verschillende typen van hepatitis E. Hepatitis type 1 kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Deze vorm komt alleen voor in ontwikkelingslanden en niet in Nederland. In Nederland komt alleen type 3 voor. Dit type hepatitis is over het algemeen niet gevaarlijk. Meestal geneest deze vorm vanzelf binnen 1 tot 4 weken. Er is in Nederland dan ook geen vaccin beschikbaar tegen hepatitis E.
Ziekteverloop van hepatitis B, C en E
Als u hepatitis B en C niet laat behandelen, ontstaat er littekenweefsel in de lever. Het littekenweefsel beschadigt de werkzame cellen in de lever, waardoor de lever steeds minder goed werkt. U heeft dan leverfibrose. Als leverfibrose niet wordt behandeld en er nog meer littekenweefsel vormt, spreken we van levercirrose. Levercirrose kan gevaarlijke bloedingen veroorzaken en zelfs levensbedreigend worden. Het is dus belangrijk dat hepatitis behandeld wordt.
De behandeling van virale hepatitis in Amsterdam UMC, locatie VUmc
Bij Amsterdam UMC, locatie VUmc hebben wij kennis van alle soorten hepatitis. Als u denkt dat u hepatitis heeft, komt u op de polikliniek interne geneeskunde. De internist-infectiologen onderzoeken welke vorm van hepatitis u heeft en stellen waar nodig een behandelplan op. Soms vragen wij daarbij de hulp van specialisten op het gebied van hepatitis. Dat kan een maag-, darm- en leverarts zijn of wetenschappers van de afdelingen medische microbiologie en virologie.