Begeleiding voor naasten van patiënten met een hersentumor
.
Wanneer iemand in uw directe omgeving een hersentumor heeft, is de impact op het dagelijks leven vaak groot. Bij de meeste mensen treedt er een verschuiving op waarbij u als naaste veel zorgtaken op zich neemt. Een hersentumor gaat vaak gepaard met neurologische uitval, cognitieve stoornissen en emotionele en gedragsproblemen. Dit kan veel invloed hebben op uw relatie. Uit onderzoek blijkt dat veel partners last hebben van de verantwoordelijkheid die zij met zich meedragen.
Individueel ondersteuningsprogramma
De Onderzoeksgroep van Prof. Dr. Martin Klein van het VUMC heeft een ondersteunings-programma ontwikkeld voor naasten van iemand met een hersentumor of hersenmetastasen. Het Ingeborg Douwes Centrum biedt dit programma als eerste organisatie in Nederland aan in samenwerking met het VUMC. Tijdens de eerste en tweede afspraak krijgt u meer uitleg over het programma. Hierna maakt u een selectie van maximaal vier thema’s waarmee u aan de slag wilt gaan. Het programma bestaat uit een intake en vier individuele afspraken waarbij er bij elke afspraak een ander thema aan bod zal komen.
De thema’s die worden aangeboden zijn:
- Contact met de patiënt
- Omgaan met de directe omgeving
- Verandering in persoonlijkheid, gedrag en cognitie
- Tijd voor jezelf
- Begeleiding/contact met de kinderen/ kanker in het gezin
- Epilepsie
- De laatste levensfase
Aanmelden?
U kunt contact opnemen met het IDC om gebruik te maken van dit ondersteuningsprogramma. Dit is volledig kosteloos dankzij subsidie van de Gemeente Amsterdam. Er is geen verwijsbrief nodig van de huisarts of specialist. U kunt ook deelnemen aan dit programma als u niet in Amsterdam woont.
Voor meer informatie of aanmelden kunt u telefonisch contact opnemen via 020-4807580 of viaingeborgdouwescentrum@olvg.nl.