Vaatchirurgie

Hart- en vaatziekten zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Vaatchirurgie in Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft een sterk team, gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een ziekte van de bloedvaten. In een team met verschillende specialisten werken we hard om vaatziekten te genezen. Dat kan met medicijnen, leefstijladviezen of een operatie.

Wat zijn vaatziekten?

In ons lichaam zitten veel bloedvaten, die het bloed door het lichaam voeren. Van grote slagaders tot gewone aders en kleine haarvaatjes. Als u een vaatziekte heeft, is er iets mis met één of meerdere bloedvaten. Deze kunnen bijvoorbeeld verstopt raken of vernauwen, waardoor het bloed niet meer goed kan stromen. Oorzaken van hart- en vaatziekten zijn vaak overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte of roken.

Symptomen van een vaatziekte

Mogelijke symptomen van vaatziekten zijn pijn bij het lopen of op de borst, benauwdheid en vermoeidheid. Soms merkt u niet dat uw bloedvaten ziek zijn. De vaatchirurgen van UMC Amsterdam, locatie VUmc weten alles van vaatziekten en de juiste behandeling. Ook roepen zij de hulp in van andere specialisten die zich bezighouden met vaatziekten zoals radiologen of neurologen. Op deze manier bieden wij u de beste, persoonlijke zorg.

Op de polikliniek heelkunde bekijken wij welke behandeling u nodig heeft.

Meer informatie over de poliklniek heelkunde

Welke vaatziekten behandelen wij in Amsterdam UMC, locatie VUmc?

In Amsterdam UMC, locatie VUmc behandelen wij alle veel voorkomende vaatziekten, zoals een aneurysma, bloedpropje (embolie) of spataderen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in een aantal meer zeldzame vaatziekten:

 • verwijding buikslagader of de borstslagader (AAA of ThAAA)
 • vernauwing van de halsader (carotis)
 • vernauwing van de bloedvaten in het been of bekken (etalagebenen of nog ernstigere vormen)
 • vernauwing en verwijding van de darmslagaders
 • diabetische voet
 • vernauwing in de nierslagader
 • tumoren rondom grote bloedvaten in de hals (glomustumor)
 • vernauwingen van slagaders in borstholte, schouder en arm (CCCS of TOS)
 • bindweefselziekten als Marfan en Ehlers-Danlos
 • de ziekte van Raynaud, Paget van Schroetter
 • vaataandoeningen van de hand en arm
 • arterioveneuze malformaties (von Klippel Trenaunay)

De behandeling van vaatziekten in Amsterdam UMC, locatie VUmc

Vaatziekten zijn bijna altijd het gevolg van meerdere gezondheidsproblemen of uw leefstijl. Als wij een behandeling opstellen, kijken wij daarom eerst naar de oorzaak van de vaatziekte. Vervolgens stellen wij in een team met verschillende vaatspecialisten een behandelplan op. 

Het behandelplan start vaak met het innemen van medicijnen. Dat is minder belastend dan een operatie. Als deze niet voldoende helpen, stellen wij een operatie voor. Dat kan een dotterbehandeling zijn, het plaatsen van een stent of een grotere vaatoperatie.

Open chirurgische behandeling

Als een operatie nodig is voor een behandeling, kiezen wij vaak voor een open chirurgische behandeling. Hierbij leggen wij de bloedvaten bloot door een snee in de huid. Zo kunnen wij ze goed zien en bereiken. 

Endovasculaire behandelingen

Bij een endovasculaire behandeling maken wij kleine sneetjes in het bloedvat dat beschadigd is. Zo kunnen wij een versteviging in het bloedvat plaatsen. Deze operatie is een stuk minder ingrijpend dan een open chirurgische behandeling. U herstelt daardoor ook sneller. 

Percutane behandelingen

Als een open chirurgische behandeling te belastend is, kiezen wij vaak voor een percutane behandeling. Hierbij prikken wij door de huid heen met een naald. Vervolgens brengen wij een slangetje in uw lichaam. Hierdoor kan de vaatchirurg het beschadigde bloedvat goed behandelen.

Dotteren

Een dotterbehandeling voeren wij uit als een bloedvat in uw lichaam is vernauwd. Door een klein sneetje in uw lies of pols brengen we een slangetje naar het vernauwde bloedvat. Een klein ballonnetje rekt het bloedvat weer op. 

Amputatie

Wij doen ons uiterste best om het te voorkomen. Maar als het toch nodig is, zorgen we met ons team dat het zo goed mogelijk gebeurt. 

Het aanleggen van shunts en een niertransplantatie

Bent u een nierpatiënt en moet u dialyseren? Dan kunt u bij de vaatchirurg terecht voor het aanleggen van een shunt: een verbinding tussen een ader en een slagader. Door deze verbinding kan de dialyse makkelijk worden aangeprikt.

Als uw nieren niet of nauwelijks meer werken, kunt u in aanmerking komen voor een niertransplantatie. Een vaatchirurg voert deze operatie bij u uit.

Spataderchirurgie

Heeft u spataderen en wilt u hier iets aan laten doen? Onze vaatspecialisten hebben jarenlange ervaring met het behandelen van spataderen. 

Na een verwijzing kunt u terecht op onze polikliniek. Op de polikliniek heelkunde bekijken wij welke behandeling het beste bij u past.

Meer informatie over de poliklniek heelkunde

Kwaliteit van onze zorg

Het specialisme vaatchirurgie is in het bezit van het keurmerk Vaatzorg van de Hart en Vaatgroep van de Nederlandse Hartstichting. De Hart en Vaatgroep is de patiëntenvereniging voor mensen met een hart- of vaatziekte en hun naasten.