Maagkanker
Wanneer een tumor ontstaat uit cellen in de maag, spreken we van maagkanker. Er zijn verschillende soorten maagkanker.
Lees ook:
Maagkanker
Wanneer een tumor ontstaat uit cellen in de maag, spreken we van maagkanker. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten maagkanker. De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. Deze vorm van kanker ontstaat uit cellen in de slijmvlieslaag van de maag.
Een tumor in de maag kan op drie manieren doorgroeien. Een tumor in het gebied van de maagingang groeit vaak via de maagwand door naar het onderste deel van de slokdarm. Een tumor die zich juist bij de uitgang van de maag bevindt kan doorgroeien naar de twaalfvingerige darm. Tot slot kan een maagtumor door de maagwand heen groeien naar de buikholte.
Risicofactoren
Per jaar krijgen ongeveer 1750 mensen de diagnose maagkanker. Maagkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en het merendeel van de patiënten is ouder dan 60 jaar. De exacte oorzaak van maagkanker is niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op maagkanker kunnen verhogen:
- Roken
- Dagelijks alcohol drinken
- Veel vlees eten
- Te veel zout in de voeding
- Langdurig te weinig maagzuur
- Eerdere operatie aan de maag
- Poliepen in de maag
- Helicobacter pylori (een bacterie die in de maag kan voorkomen)
De helicobacter pylori bacterie kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van maagkanker. Deze bacterie kan een ontsteking van de slijmvlieslaag van de maag veroorzaken.
Erfelijkheid
Maagkanker kan ook worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Er zijn drie aandoeningen waarbij maagkanker kan optreden:
- Het Lynch syndroom. Het syndroom komt voort uit een DNA-mutatie. De mutatie vindt plaats bij een gen dat zorgt voor de reparatie van DNA-fouten tijdens normale celdeling. Door de mutatie worden genen niet goed gerepareerd en kan dit abnormale celdeling veroorzaken. Patiënten met het Lynch syndroom hebben ook een verhoogde kans op darmkanker, kanker van de urinewegen en eierstokkanker.
- CDH1 gen (E-cadherin-gen). Een belangrijk signaal voor erfelijke maagkanker kan zijn dat er meerdere familieleden op een relatief jonge leeftijd maagkanker hebben (gehad). Bij één soort erfelijke maagkanker is bekend dat het CDH1 gen (E-cadherin-gen) betrokken is. Bij 30% van de mensen bij wie deze soort maagkanker in de familie vaker voorkomt kan door genetisch onderzoek de mutatie in dit gen worden aangetoond.
- Het Peutz-Jeghers syndroom. Dit is een polyposis syndroom, wat betekent dat mensen met dit syndroom vaak meerdere poliepen hebben op verschillende plekken in het lichaam. De poliepen komen voornamelijk voor in de dunne darm, dikke darm, maag en neus. Een poliep is een klein goedaardig gezwel. Poliepen kunnen een enkele keer uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Daarom hebben mensen met het Peutz-Jeghers syndroom een verhoogde kans op maagkanker.
Klachten
In een vroeg stadium geeft maagkanker vaak nog geen klachten. De onderstaande klachten en symptomen kunnen in een later stadium voorkomen bij maagkanker:
- Gewichtsverlies
- Pijn bovenin de buik
- Misselijkheid
- Minder zin om te eten
- Geen zin in vlees
- Passageklachten, het eten zakt niet goed
- Bloedverlies
- Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede
Deze klachten en symptomen hoeven niet direct te wijzen op maagkanker. De klachten kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen.
Meer lezen
Meer over maagkanker, de diagnose en behandelingen leest u in de folder 'Kanker in de maag' op de folderpagina van GIOCA.