Zonder ongewenst gedrag en taboes

Gepubliceerd op: Mon Nov 18 17:29:00 CET 2024

Een gezonde, gebalanceerde werknemer die zich veilig voelt binnen de muren van het ziekenhuis functioneert beter en biedt betere zorg. Vanuit die gedachte biedt Amsterdam UMC Academie verschillende trainingen voor zorgmedewerkers. Maak kennis met het themagebied Gezond en Veilig werken.

Veilig werken behelst een breed scala aan onderwerpen. Dat gaat bijvoorbeeld over ongewenst gedrag van collega’s of patiënten, maar ook over communicatie en over elkaar feedback durven geven. Gezond werken gaat om goed voor jezelf zorgen. Door er bijvoorbeeld een gezonde leefstijl op na te houden, maar ook door de juiste balans te vinden. Tussen werk en privé, maar ook innerlijk.

De-escalerende communicatie
Een van de trainingen die gericht is op een veilige werkomgeving, is de training De-escalerende communicatie. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je als collega’s elkaar niet in de haren vliegt als je het niet met elkaar eens bent? Of hoe voorkom je dat een situatie tussen jou en een patiënt of naaste uit de hand loopt? Dat iemand niet agressief wordt of gewelddadig. Tijdens deze training leren deelnemers het gesprek zo te kanaliseren dat de situatie onder controle blijft. Bijvoorbeeld door hun eigen houding of toon – die vaak debet zijn aan escalatie – te veranderen. Maar ook door te beseffen dat boosheid en agressie vaak het gevolg zijn van een gevoel van onbegrip of niet gehoord worden.

Andere trainingen waarbij veilig werken centraal staat, zijn de verschillende weerbaarheidstrainingen en de Praktijktraining Ongewenst Gedrag voor Leidinggevenden. Deze is gericht op het signaleren en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het creëren van een open sfeer in het team waar dit soort gedrag niet getolereerd wordt.

In balans
Voor de innerlijke mens biedt Amsterdam UMC Academie onder andere de training Mindfulness. Een mix van bewezen meditatie, yoga en elementen uit de cognitieve therapie met aandacht voor theorie over gezonde en ongezonde stress, oefeningen en gesprekken. Deelnemers krijgen tools om te leren omschakelen van doen en denken naar ontspannen. “Een investering in jezelf”.

Speciaal voor vrouwen in de overgang is er de training Overgang & Leefstijl..

Voorbeeldfunctie
Het idee achter al deze trainingen is allereerst dat medewerkers zelf beter functioneren, en daarnaast betere zorg kunnen bieden. Bijvoorbeeld door patiënten en naasten beter te kunnen adviseren over leefstijl en preventie en door het juiste voorbeeld te geven. Als zorgmedewerker ben je immers ook een rolmodel.

Meer over Gezond en Veilig werken

De bedoeling is dat er de komende jaren steeds meer trainingen op het gebied van gezond en (sociaal) veilig werken bij komen. Denk aan een cursus Leefstijl en Gezond Eten, het trainen van mantelzorgers, maar ook aan een begeleidingstraject Stoppen met roken en de workshop ‘Wat wordt er niet gezegd?’; waarom zeggen we vaak niet wat we eigenlijk willen zeggen?
Sommige trainingen worden – vooralsnog – alleen op verzoek en in teamverband gegeven en staan niet in het open aanbod. Andere trainingen, zoals Mindfulness en Overgang en Leefstijl, zijn voor iedereen te volgen. Meer informatie over aanmelden, data en kosten staat op de site van Amsterdam UMC Academie:

Training Overgang en Leefstijl

Zoals de naam al doet vermoeden is de training Overgang en Leefstijl bedoeld voor vrouwen die overgangsklachten ervaren. Opleidingsadviseur Karin van Dijk vertelt over het hoe en waarom.

“Veel vrouwen denken dat als je geen opvliegers hebt, je geen last hebt van de overgang. Maar er zijn wel 50 klachten die kunnen wijzen op de menopauze of een voorstadium daarvan. Denk aan vermoeidheid, minder concentratievermogen, prikkelbaarheid of somberheid. Allemaal klachten die ertoe kunnen leiden dat je minder goed functioneert. En die voor onbegrip van je omgeving kunnen zorgen.” Het is niet voor niets dat deelnemers al geopperd hebben ook een training voor partners aan te bieden.

Tip & tricks
De training Overgang & Leefstijl geeft inzicht in de fases van de overgang, welke verschijnselen zich kunnen voordoen en vooral hoe je daarmee omgaat. Karin: “Je leert ook wat er gebeurt in je lichaam tijdens de overgang.” Het zijn interactieve sessies, waarbij vooral aandacht is voor de klachten waarover de deelnemers zelf aangeven te willen praten. Er worden ervaringen gedeeld en allerhande tips en tricks uitgewisseld om het leven met overgangsklachten te vergemakkelijken. “Van deelnemers horen we terug dat juist die uitwisseling heel waardevol is.”

Erkenning en herkenning
Hoewel de training initieel bedoeld is om vrouwen in de overgang een helpende hand te bieden, heeft het bieden van een training over de overgang, ook een belangrijk neveneffect volgens Karin. “Het helpt het onderwerp uit de taboesfeer te halen en een open sfeer binnen het team te creëren waarin ook dit onderwerp besproken kan worden.” Daarnaast zorgt het voor erkenning en herkenning. Van de overgang zelf, maar ook van alle ongemakken die ermee gepaard gaan. “Zelfs huisartsen doen klachten vaak nog steeds af als bijvoorbeeld een burn-out”, zegt Karin. “Door de overgang serieus te nemen en als zodanig te herkennen, kunnen vrouwen er gericht mee aan de slag.”

Open training Overgang en Leefstijl

De training Overgang en Leefstijl beslaat twee dagdelen in twee weken en is voor iedere vrouw in de overgang te volgen. Zowel van binnen als buiten Amsterdam UMC. Het docententeam bestaat uit een overgangsconsulente en een adviseur Psychosociale Arbeidsbelasting (BMW), beiden werkzaam binnen Amsterdam UMC. Een groep bestaat uit 8 tot 12 deelnemers. Meer informatie over data, aanmelding en kosten staat op de site:


Lees ook de andere artikelen in Amsterdam UMC Academie magazine: “Blijf altijd NieuwsLerig”

Gepubliceerd op: Mon Nov 18 17:29:00 CET 2024