Zeven feitjes over de Tattoopoli
De afgelopen decennia is het aantal tattooshops in ons land bijna verdrievoudigd (RIVM). Met de toename in tattoos nemen ook het aantal mensen met klachten en afwijkingen van hun getatoeëerde huid toe. Wat veel mensen niet weten is dat Amsterdam UMC hiervoor in 2017 een speciale tattoopoli heeft opgericht. Dit is geen plek om je tattoo te laten verwijderen als je niet meer tevreden bent, maar waar dokters mensen met klachten door hun tattoo verder helpen.
Dat Nederlanders steeds vaker een tatoeage nemen merkte ook dermatoloog Sebastiaan van der Bent. Hij is een van één van de oprichters van de tattoopoli. ‘’Met de toename van het aantal mensen dat een tatoeage laat zetten, nemen ook klachten ván die tatoeages toe. We zien van alles voorbijkomen. Jeuk, een allergische reactie, bulten, verkleuringen, wonden of zelfs pijn door een tattoo. Ook zien we steeds vaker patiënten met huidproblemen bij permanente make-up (tatoeages van de lippen, wenkbrauwen of eyeliner).’’
Wist je dat:
… de tattoopoli van Amsterdam UMC alleen tatoeages behandelt die klachten geven
De tattoopoli onderzoekt en behandelt klachten en afwijkingen van de huid. De dermatologen van de polikliniek doen nadrukkelijk geen cosmetische ingrepen. ’Wij verrichten bijvoorbeeld geen lasertherapie omdat een tatoeage niet meer 'mooi' wordt gevonden,’’ aldus Van der Bent.
… meer dan de helft van de patiënten van de tattoopoli een allergische reactie op de tatoeage-inkt heeft – met name op rode inkt
De meeste klachten komen voor bij tatoeages met rode inkt. Deze klachten worden vaak uitgelokt door zonlicht. Hierdoor is de allergie vaker zichtbaar op armen en benen, die immers meer zonlicht vangen. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld jeuk, pijn en zwelling. Artsen weten nog niet precies welke stof in de rode inkt ervoor zorgt dat mensen allergisch reageren. Overigens worden ook allergische reacties op bijvoorbeeld blauw, geel of groen gezien, echter veel minder vaak.
…niet enkel rode tatoeage-inkt problemen kan geven
Naast rode tatoeage-inkt kunnen ook tatoeages met zwarte inkt tot problemen leiden. Soms ontstaan er infecties, littekens maar ook auto-immuun huidziekten zoals psoriasis, sarcoïdose en lichen planus. Dit soort auto-immuun huidziekten kunnen op de plek van de tatoeage ontstaan door het tatoeëren zelf. Dit prikkeleffect wordt het ‘Koebner’ fenomeen genoemd. De prikkel van het tatoeëren triggert het immuunsysteem waardoor de auto-immuunziekte opkomt op die specifieke plek. Niet alleen tatoeëren kan voor deze prikkel zorgen, ook een ander trauma als een val of operatie kunnen het immuunsysteem triggeren. Soms zijn de huidafwijkingen in de tatoeage de eerste uiting van de auto-immuunziekte.
…klachten van tatoeages lastig te voorspellen zijn
De klachten van een tatoeage kunnen weken tot soms jaren na het plaatsen van de tattoo optreden. Artsen kunnen nog niet voorspellen wanneer en óf iemand een allergische reactie op de tatoeage krijgt omdat elke persoon een uniek immuunsysteem heeft en anders reageert op de inkt.
….er onderzoek wordt gedaan op gekweekte huid
Amsterdam UMC doet onderzoek naar de invloed van tatoeage-inkt op én in de huid. Professor Sue Gibbs (hoogleraar huidregeneratie VUmc/ACTA) en haar onderzoeksteam kijken met behulp van speciale 'kweekhuid' naar de reactie van het immuunsysteem op verschillende soorten en hoeveelheden tatoeage-inkt. De onderzoekers hopen uiteindelijk te helpen bij de ontwikkeling van nog veiligere kleurstoffen.
…de tattoopoli van Amsterdam UMC de enige in Nederland is
Door het stijgende aantal getatoeëerde mensen is er behoefte aan een gespecialiseerd centrum waar patiënten met klachten terecht kunnen. Juist daarom is de tattoopoli opgericht.. Op deze manier kunnen patiënten met klachten bij een tatoeage op deskundige medische hulp rekenen.
…de spreekuren van de tattoopoli zijn verdubbeld vanwege de grote vraag.
Tattoos zijn van alle tijden en culturen, Nederland is daar geen uitzondering op: circa 10-12% van de Nederlanders heeft namelijk een tattoo, circa 50% hiervan heeft er zelfs meer dan één. Inmiddels zijn er al meer dan 250 patiënten op het spreekuur geweest van de tattoopoli.
Voor een afspraak op de polikliniek dermatologie is een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist nodig. Klik hier voor meer info.