Wetenschappers en Personal Fitness Nederland bundelen krachten voor MS-onderzoek
Voor het onderzoeksproject Don’t be late! werken wetenschappers en sportschool samen om cognitieve problemen bij MS vroeg op te sporen en aan het vinden van interventies die mensen met MS helpen hun dagelijks functioneren te behouden. Een van de interventies is het programma Fit for Life waarvoor wordt samengewerkt met Personal Fitness Nederland. Deze samenwerking wordt sinds kort door Personal Fitness Nederland gepromoot.
Ongeveer de helft van de mensen met MS heeft cognitieve problemen. Twee derde wordt binnen vijf jaar arbeidsongeschikt verklaard. Dit heeft grote gevolgen voor hun maatschappelijke deelname. Met preventieve behandeling kun je mogelijk cognitieve- en werkproblemen voorkomen of uitstellen. Dit is wat de groep onderzoekers onder leiding van Hanneke Hulst wil bereiken met het project Don’t be late!. In 2021 hebben ze hiervoor 1,6 miljoen euro gekregen van NWO. Het project is een samenwerking tussen het MS Centrum Amsterdam en de onderzoeksgroep MindSlab van Hanneke Hulst aan de Universiteit leiden.
Onderzoek
Het Don’t be late! project richt zich daarom op de vroegtijdige herkenning en behandeling van cognitieve problemen bij mensen met MS. Een onderdeel van dit project is om te onderzoeken of de digitale screeningstool ‘Multiple Screener’ hier in behoefte kan voorzien. De Multiple Screener bestaat uit cognitieve testen op een Ipad die de persoon met MS zelfstandig kan uitvoeren. Hierdoor kunnen cognitieve functies relatief snel (15 minuten) worden onderzocht zonder dat hier specialistisch personeel voor nodig is. We hopen dat de Multiple Screener gebruikt kan worden als een eenvoudige tool om neurologen te helpen om cognitieve problemen tijdig te signaleren. Met een tijdige signalering kunnen adequate vervolgstappen in de vorm van cognitieve revalidatie snel worden opgestart.
Fit for Life
Het Fit for Life programma van Personal Fitness Nederland, richt zich op levensstijlinterventie. In plaats van het behandelen van symptomen, wordt geprobeerd om schade te voorkomen. Deelnemers sporten drie keer per week, volgen voedingsadviezen en krijgen elke week cognitieve training op een computer. Door deze levensstijlinterventie hopen ze de cognitieve achteruitgang van MS te remmen wat mensen met MS ‘weerbaarder’ maakt voor de cognitieve gevolgen van MS. De verwachting is dat het leefstijlprogramma kan bijdragen aan verbeterende behandeling en minder klachten. Hierdoor kunnen mensen met MS zo lang mogelijk actief blijven in de maatschappij. Ook is de verwachting dat het bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS.
Daarnaast is er ook een groep mensen die coaching op het werk krijgt. Dit om ervoor te zorgen dat mensen met MS kunnen zolang mogelijk kunnen blijven werken en zo min mogelijk last ervaren van MS. Voor deze interventie wordt samengewerkt met de werk-coaches van de MS vereniging Nederland.
Krachten bundelen voor verbeterde MS-behandelingen
Professor Hanneke Hulst, hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte en afdelingshoofd bij de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden vertelt: “Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, maar misschien nog belangrijker als je een hersenziekte hebt zoals MS. Wij hopen dat het aanbieden van het Fit for Life programma op een moment dat het eigenlijk nog heel goed gaat met de mensen met MS, wij dit kunnen behouden. Zodat ze zo min mogelijk last hebben van hun ziekte.”
Jos Vermeer, Oprichter van Personal Fitness Nederland: “We zijn vereerd dat wij met ons Fit for Life programma door vooraanstaande wetenschappers zijn geselecteerd om bij te dragen aan dit onderzoek. Hoewel dit onderzoek slechts een eerste stap is, verwachten wij dat het waardevolle aanknopingspunten zal opleveren zodat het een grote stap vooruit kan zijn voor verbeterde behandelingen voor MS.”
Meer informatie en aanmelden onderzoek
Als u meer wilt weten over het onderzoek, kijk dan hier: Amsterdam UMC, Locatie VUmc - Vroegtijdige interventie bij cognitieve- en werk gerelateerde problemen bij mensen met MS (Don’t be late!)
Don’s be late wordt gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO-Nationale wetenschapsagenda). Daarnaast zijn Sherpa BV, Personal Fitness Nederland, MS Vereniging Nederland, Sanofi Genzyme en Merck BV betrokken als partners.