Wereldwijd onderzoek naar genetica teruggegroeide hersentumoren
Het GLASS (Glioma Longitudinal AnalySiS) consortium verricht het grootste internationale onderzoek bij 1500 patiënten om precies na te gaan hoe het DNA van primaire hersentumoren verandert als de tumor ondanks de initiële behandeling teruggroeit. De resultaten van de eerste 250 patiënten worden op 20 november a.s. door het GLASS consortium met o.a. onderzoekers van Amsterdam UMC gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.
Uit het onderzoek blijkt dat tumoren voor en na bestraling, al dan niet gecombineerd met chemotherapie, relatief weinig genetische veranderingen ondergaan. Ook blijkt dat gliomen waarvan het DNA nauwelijks veranderd is als de tumor terugkomt, grotendeels bestaan uit tumorcellen die al vroeg geselecteerd zijn. Deze selectie is mogelijk beïnvloed door cellen uit de directe omgeving (de zogenaamde micro-environment) van de tumorcellen. Verwacht wordt dat deze resultaten gaan helpen om in de komende jaren meer inzicht te krijgen in therapieresistentie, het fenomeen dat kwaadaardige hersentumoren ongevoelig zijn voor behandeling.
Co-auteurs van de GLASS-publicatie in Nature uit Nederland zijn namens het Hersentumorcentrum Amsterdam (Amsterdam UMC/Cancer Center Amsterdam) Pieter Wesseling, Mathilde Kouwenhoven, Bart Westerman en Anneke Niers, en vanuit het Hersentumorcentrum Erasmus MC te Rotterdam Pim French, Peter Sillevis Smitt en Marion Smits. Het internationale GLASS-consortium is gestart door Roel Verhaak (The Jackson Laboratory, Farmington, CT, USA).
Ondersteund door KWF Kankerbestrijding werkt GLASS-NL (de Nederlandse tak van dit consortium) intussen hard aan de analyse van tumormateriaal en MRI-scans van de 100 volgende patiënten met een glioom. Meer informatie over GLASS-NL is te vinden op www.glass-consortium.nl, en over het internationale consortium op www.glass-consortium.org.