Week Zonder Vlees: goed voor mens, milieu en dier

Gepubliceerd op: 13-03-2019

Ook dit jaar doet Amsterdam UMC mee aan de Nationale Week Zonder Vlees. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen deze week kiezen uit een extra gevarieerd assortiment vegetarische maaltijden en visgerechten. Omdat eiwitten van groot belang zijn voor het herstel, worden voldoende plantaardige eiwitten aan de patiëntmaaltijden toegevoegd. Mocht een patiënt toch graag vlees willen eten, dan kan dat uiteraard.

De Nationale Week Zonder Vlees is bedacht om de positieve effecten van minder vlees eten voor het milieu te onderstrepen Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde vleeseter in Nederland 770 gram vlees per week verorbert? En dat zo’n vleeseter 13.3 kilo aan uitstoot van broeikasgassen bespaart door een week van vlees af te zien? Dat staat gelijk aan 76 kilometer autorijden.

Niet alleen het milieu vaart er wel bij als we minder vlees te eten, volgens voedingsdeskundigen van Amsterdam UMC geldt dat ook voor onze gezondheid. “Eet je minder rood vlees, dan stijgt je cholesterol ook minder. En vervang je vlees door gevarieerdere voeding zoals vis, noten, zaden, peulvruchten, groente of fruit? Dan verlaag je de kans op hart- en vaatziekten”, aldus Yolande Appelman, interventiecardioloog. Maag-, Darm- en Leverdiëtist Marijke Berkenpas: “Als je minder rood of bewerkt vlees eet, dan heb je minder kans op een beroerte, diabetes type 2 en darmkanker.”

Meer weten over de week zonder vlees?
Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Dit initiatief heeft als doel om Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk een dagje zonder vlees (en vis) eigenlijk kan zijn. Meer dan 50.000 mensen hebben zich al aangemeld voor deze week. Doe jij ook mee?

Gepubliceerd op: 13-03-2019