Waar ligt jouw grens?
IO, voor opleiders in de zorg over grensoverschrijdend gedrag in de medische wereld
De medische werkvloer is extra gevoelig voor grensoverschrijdend gedrag. Hoe komt dit en hoe zorgen we voor een veiliger opleidingsklimaat? Er is niet één oplossing, leert een rondgang langs vertrouwenspersoon, coassistent, verpleegkundigen, bestuurslid en docenten. “Bewustzijn is een eerste stap, pas daarna kun je het gesprek aangaan.”
Wie het gesprek aangaat over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, begeeft zich al snel op glad ijs. Wat voor de één een grapje is (“trek morgen iets spannends aan, dan heb ik ook wat om naar te kijken”), is voor de ander een belediging. De grens ligt voor iedere persoon letterlijk ergens anders. Waar de verpleegkundige zich stoort aan flirten tussen getrouwde collega’s, denkt de docent als eerste aan een geval van pesten tussen studenten. Waar de arts spreekt over patiënten die hun frustratie afreageren op stafleden, lijdt de coassistent vooral onder de intimiderende opmerkingen van een staflid.
Het magazine IO, voor opleiders in de zorg, is deze keer geheel gewijd aan het thema grensoverschrijdend gedrag in de medische wereld. Lees hem online of vraag gratis een exemplaar aan bij Marre Roozen