Voorkomen van ontstekingen in hersenen bij MS
Multiple sclerose (MS) wordt gekenmerkt door ontstekingen in het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Bij MS passeren ontstekingscellen de bloed-hersenbarrière (BHB), die gewoonlijk geen cellen doorlaat. De BHB functioneert dus niet goed bij MS. De ontstekingscellen zorgen vervolgens voor schade aan het hersenweefsel. Ondanks veelvuldig onderzoek, zijn de onderliggende mechanismen van de ontstekingen in de hersenen niet volledig begrepen. Claudio Derada Troletti laat in zijn onderzoek zien hoe de functie van de BHB hersteld kan worden en heeft een nieuwe manier gevonden om de ontstekingen in de hersenen te verminderen. Derada Troletti promoveert op 20 juni aan Amsterdam UMC.
Onder normale omstandigheden kunnen ontstekingscellen de wand van de bloedvaten in de hersenen (BHB) niet passeren. Bij MS raakt deze barrière beschadigd en komen er vervolgens grote aantallen ontstekingscellen in het hersenweefsel terecht. Claudio Derada Troletti heeft in kaart gebracht welke processen in de cellen van de BHB zorgen voor de goede werking. Hij vond dat de cellen van de BHB door de ontsteking veranderden van eigenschappen en daardoor niet meer goed functioneerden.
Daarnaast heeft Derada Troletti laten zien dat er in het bloed vetachtige stoffen (lipiden) zitten, die ontstekingsremmend zijn of zelfs ontstekingen kunnen oplossen. Bij mensen met MS lijken deze lipiden verminderd aanwezig. Hij laat in zijn onderzoek zien dat lipiden gebruikt kunnen worden als mogelijke nieuwe biomarker voor het stellen van de diagnose MS. Ten slotte heeft hij in modellen voor MS aangetoond dat ontstekingsremmende lipiden de ziekteverschijnselen verminderen, doordat de ontstekingscellen minder actief zijn.
Gezamenlijk zijn deze bevindingen van bijzonder belang om nieuwe therapeutische strategieën voor MS te ontwikkelen, gericht op het herstellen van de BHB en het oplossen en/of voorkomen van chronische ontstekingen.
Dit onderzoek is gesponsord door Stichting MS Research en European Union’s Seventh Framework program FP7.