‘Verschil in aanpak, niet in kwaliteit’

Gepubliceerd op: Mon Jul 29 15:43:00 CEST 2019

Andrea Cristiano (36), opleider Radiodiagnostisch Laborant aan de Amstel Academie

“Als ik mezelf vergelijk met collega’s van boven de zestig, zie ik duidelijk verschillen. Sommigen hebben dertig jaar onderwijservaring, terwijl ik net uit de praktijk kom en gewend ben aan een snellere workflow. En terwijl zij steekwoorden op een whiteboard schrijven, leg ik een technisch onderwerp als luminescentie liever uit met behulp van een filmpje. Het een is echter niet beter dan het ander. Uiteindelijk worden we allemaal gewaardeerd vanwege onze eigen manier van kennis overdragen.


Naast het lesgeven ben ik betrokken bij het ontwikkelen van het RDL-curriculum. Sinds kort werken we met EPA’s (Entrustable Professional Activities): een vernieuwende manier om competenties te toetsen. Het einddoel is dat studenten dertien beroepssituaties zelfstandig kunnen uitvoeren.

Ik geef mijn leerlingen graag een actieve rol in het onderwijs. Als ze ideeën aandragen, verwerk ik die waar mogelijk in mijn lessen. Ik roep hen ook regelmatig naar voren om hun eigen bevindingen te presenteren aan de groep. Stel dat we in een bepaald blok de pols en hand behandelen, dan vraag ik welke technieken iemand in deze casus zou inzetten of hoe diegene de patiënt zou positioneren. Ter voorbereiding op alle klinische presentaties die gedurende de opleiding plaatsvinden, is zoiets een goede oefening. De meesten vinden het ook leuk om te doen.”

Lees meer interviews in het magazine IO, voor opleiders in de zorg. Je kan je ook kosteloos aanmelden voor een abonnement. Stuur dan een mail naar io@vumc.nl

Gepubliceerd op: Mon Jul 29 15:43:00 CEST 2019