Verbeterde DNA-analyse voorspelt behandelsucces
Nieuwe statistische modellen brengen beter in kaart of het DNA van een patiënt een rol speelt in hun ziektebeloop. Nimisha Chaturvedi heeft deze modellen ontwikkeld. ‘Mijn technieken helpen artsen en onderzoekers om het succes van een behandeling voor een individuele patiënt op basis van hun DNA te voorspellen.’ Chaturvedi promoveert donderdag 14 maart bij Amsterdam UMC.
Onderzoekers zijn steeds beter in staat om het genetische materiaal, DNA, van mensen in kaart te brengen. Het DNA is voor elke persoon verschillend en zit boordevol waardevolle informatie over ons lichaam. Tegenwoordig gebruiken artsen deze informatie voornamelijk voor de diagnose van verschillende ziekten.
Datasets
Het analyseren van het DNA genereert grote hoeveelheden data. Deze extreem grote datasets zijn lastig te verwerken en daardoor ook moeilijk te gebruiken in de behandelkamer. ‘Om het ware potentieel van genetische data te realiseren zijn nieuwe statistische hulpmiddelen en technieken nodig die snelle en nauwkeurige analyse van extreem grote datasets garanderen’, vertelt Chaturvedi.
Succes
De promovenda heeft modellen ontwikkeld en vervolgens getest om te bepalen of de modellen goed werken en de juiste uitkomsten produceren. En met succes. ‘De modellen kunnen door artsen en onderzoekers gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij patiënten met kanker. Sommige reageren heel goed op een therapie terwijl de andere geen baat heeft bij dezelfde behandeling. De resultaten van de modellen helpen de medische professionals beter te begrijpen of het DNA voorspellend is voor de behandeleffectiviteit. Ook kan het informatie geven over de mogelijke behandeluitkomst: levensverlengend of juist niet.’