Uitstellen van ocrelizumab geeft andere B-cel populatie

Gepubliceerd op: Tue Oct 03 14:45:00 CEST 2023

Bij mensen met MS die ten tijde van de corona pandemie werden behandeld met een MS-middel (ocrelizumab) dat specifiek bepaalde afweercellen, B-cellen, verwijdert, is gekeken naar de B-cellen die terugkomen. Het soort B-cellen dat terugkwam is vergeleken tussen de mensen die standaard elke zes maanden een infuus krijgen en de mensen die een langere periode tussen de infusen hebben (uitgestelde infusen). Mensen die de infusen ocrelizumab uitgesteld kregen, hebben een andere B-cel populatie, maar dit heeft geen invloed op hun ziekteactiviteit. Resultaten zijn gepubliceerd in het blad Journal of Neuroinflammation.

Ocrelizumab is een effectief medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van MS. Ocrelizumab bindt aan bepaalde witte bloedcellen, B-cellen, en verwijdert deze. Door het verdwijnen van de B-cellen neemt de ontsteking in de hersenen af en daardoor ook de ziekteactiviteit bij MS. Na verloop van tijd komen de B-cellen terug. Daarom krijgen patiënten elke zes maanden een nieuw infuus.

Bij het gepersonaliseerd geven van ocrelizumab wordt op basis van het aantal B-cellen in het bloed bepaald of iemand een nieuwe infuus met ocrelizumab nodig heeft. Is het aantal B-cellen onder een bepaald afkappunt, 10 cellen per microliter, dan is een nieuw infuus nodig.

Verschil in repopulatie

Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam onderzochten of de repopulatie, het terugkomen van de B-cellen, verschillend is tussen de mensen die elke zes maanden (standaard behandeling) en uitgestelde infusen met ocrelizumab kregen. Ze gebruikten hiervoor een nieuwe techniek waarbij naar 38 kenmerken op afweercellen is gekeken om de verschillenden B-cellen van elkaar te onderscheiden. Ze zagen dat de B-cellen die bij de mensen met uitgestelde infusen terugkwamen een ander profiel hadden, dan de B-cellen bij de standaard behandeling. De verschillen in de B-cel populaties had geen effect op de ziekteactiviteit tussen beide groepen. Dit bevestigt de bevinding uit andere studies dat uitgesteld doseren veilig kan.

Progressie voorspellen

In een vervolgstudie zal gekeken worden of het bepalen van de profielen van de afweercellen met deze techniek gebruikt kan worden om een onderscheid te maken tussen mensen die dankzij de behandeling geen ziekteactiviteit laten zien en mensen die ondanks een behandeling toch achteruit gaan (ziekteprogressie). Uiteindelijk is het de bedoeling om op basis van patiëntprofielen te kunnen voorspellen of iemand snel achteruitgaat, zodat de behandeling hierop aangepast kan worden (zie ook programma Kracht van Data).

Originele publicatie

Extended interval dosing of ocrelizumab modifies the repopulation of B cells without altering the clinical efficacy in multiple sclerosis.
Carla Rodriguez-Mogeda et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37752582/

Het onderzoek is deels gefinancierd vanuit de programmasubsidie die het MS Centrum Amsterdam ontvangt van Stichting MS Research.

Gepubliceerd op: Tue Oct 03 14:45:00 CEST 2023