Uit je comfortzone

Gepubliceerd op: Tue Nov 17 07:00:00 CET 2020

Door corona werden de nieuwe manieren van onderwijs, leren op de werkplek en de mogelijkheden die digitaal onderwijs biedt enorm versneld. Docenten en trainers van VUmc Academie ontwikkelden in de lockdownperiode onderwijs-, trainings- en coachsessies op afstand, deelnemers doorliepen een enorm snelle leercurve door het experiment aan te gaan en wetenschappelijke bijeenkomsten werden omgetoverd tot events met een nieuwe dimensie. Projecten namen toe en werden complexer en het bleek ook nodig om af en toe even een pas op de plaats te maken. Het VUmc Academie magazine 'Uit je comfortzone' gaat over alle nieuwe manieren van onderwijs en leren in een veranderde wereld.

Het perfecte terrasje
Hospitality blijkt bij velen hoog in het vaandel te staan. Toch is het niet altijd makkelijk om gastvrij te werken. Zeker niet wanneer door bijvoorbeeld drukte of zoiets als de covidmaatregelen, bezoekers ongeduldig, onbeschoft of zelfs agressief worden. Tussen nu en eind 2021 worden mede daarom, op initiatief van de polikliniek, circa 500 doktersassistenten en medisch administratief medewerkers op de poli (opnieuw) getraind in hospitality. Yvette Bomert, verantwoordelijk voor het opleiding- en ontwikkelingsplan op de polikliniek, trainer Stephanie van Item en Inez Brouwer, doktersassistent kinderpoli locatie AMC die meedeed aan de pilot van de online Hospitality-training, vinden dat een patiënt zich moet voelen als op een perfect geregeld terrasje.

Van inzicht in je leven tot APK-sessie
Wie last heeft van burn-outklachten, werkdruk ervaart of bijvoorbeeld niet lekker functioneert binnen een team, heeft soms behoefte aan steun. Iemand die luistert, je bijstaat, adviseert en je weer op weg helpt. Daniëlle van der Weij, een van de coaches uit de coachpool van VUmc Academie is zo’n steunpilaar. “Het is fijn om te weten dat je gehoord wordt.”

Meer dan even een momentje in het nu
Wie nog steeds denkt dat mindfulness bedoeld is voor zweverige boomknuffelaars, komt bedrogen uit. Zakenmannen op de Zuidas, artsen, leidinggevenden, secretaresses; iedereen doet aan mindfulness, of zou dat moeten doen. Zeker nu. Zoals trainer bij VUmc Academie Inez Dirkzwager zegt: “Je houdt jezelf fysiek op peil, dus waarom dan niet ook mentaal?”.

Voedingsassistent 2.0.
Optimale voeding houdt mensen gezond én laat patiënten sneller genezen. Dat patiënten in het ziekenhuis voldoende eten en vooral de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen, is dus van groot belang. Naast de diëtist die samen met de arts het dieet bepaalt en de kok, speelt de voedingsassistent daarbij een steeds belangrijkere rol. Anita Stok, Basil Waldmann, Willy Schuppert en Ramon Kinneging zetten uiteen wat er veranderd is door de opleiding en hoe dit de patiënt helpt bij het genezingsproces.

Werkplekleren moet het nieuwe normaal worden
Binnen nu en circa vijf jaar zal leren en ontwikkelen voor professionals binnen Amsterdam UMC idealiter voor 80 à 90 procent bestaan uit werkplekleren. Daar is echter wel een omslag in het denken over professionaliseren voor nodig. In eerste instantie bij hen die het werkplekleren op een afdeling moeten realiseren, zoals teamleiders. Wessel Schulte en Ingena Visser van VUmc Academie zijn verantwoordelijk voor de implementatie van werkplekleren binnen Amsterdam UMC, teamleider AOA Bart de Jong probeerde het principe uit en ging daar mee door toen het hele team ineens tijdelijk naar de IC verhuisde.

Goed projectmanagement is een must
Het cursusaanbod van het domein Projectmanagement bij VUmc Academie is vernieuwd. De trainingen zijn inhoudelijk aangescherpt, templates zijn werkbaarder en het online aanbod is, door de coviduitbraak in sneltreinvaart, naar een hoger plan getild. Niet alleen wordt er steeds méér gewerkt in projecten, ook de complexiteit, het aantal betrokkenen en de impact van projecten nemen toe. John van Rouwendaal en Trudie van Luijnen-Ligtvoet, opleiders in projectmanagement, weten de sleutel tot succes: goed projectmanagement.

Online events: een nieuwe dimensie
Online en hybride bijeenkomsten; het was al een trend, maar door de coviduitbraak heeft het een enorme vlucht genomen. Ook bij het Events Center van VUmc Academie moest in sneltreinvaart geschakeld worden. Eventmanagers Elin Davies en Ingrid van de Vegte: “Het vak is nog steeds hetzelfde, maar met een nieuwe dimensie.” Zij, en opdrachtgever Loes Schouten van de Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU), vertellen over deze nieuwe vorm.

VUmc Academie magazine #6

Alles over nieuwe manieren van onderwijs en leren in een veranderde wereld lees je in het nieuwe VUmc Academie magazine.

Gepubliceerd op: Tue Nov 17 07:00:00 CET 2020