Twee reisbeurzen voor onderzoekers
Merel Rijnsburger en Julia Konings hebben allebei een reisbeurs gekregen van Stichting MS Research voor een werkbezoek in het buitenland. Merel gaat naar Canada om te leren werken met specifieke cellen, ependymcellen. Julia gaat naar België om kennis over vetzuren te delen met een andere onderzoeksgroep. Deze werkbezoeken zijn belangrijk om nieuwe onderzoektechnieken te leren en nieuwe samenwerkingen aan te gaan of oude te versterken.
Merel Rijnsburger (links) en Julia Konings (rechts) werken beide bij de afdeling moleculaire celbiologie en immunologie.
Tekst gaat verder onder de foto
Merel: Het leren kweken van ependymcellen
Met deze reisbeurs gaat dr. Merel Rijnsburger naar de groep van Dr. Jo Anne Stratton van de McGill University in Montreal, Canada. De groep van Dr. Stratton is expert op het gebied van ependymcellen. Ependymcellen zijn cellen die hersenvloeistof produceren en vormen de wand tussen hersenweefsel en het hersenvloeistof. Het is opvallend dat MS-laesies zich vaak bevinden direct naast de holtes met hersenvloeistof. Hierdoor vraagt Merel zich af wat de rol van deze ependymcellen is bij de ziekteprogressie in MS. Om dit goed te onderzoeken is het dus belangrijk om deze ependymcellen te kunnen kweken en de functie van deze cellen te bestuderen. In Montreal zal Merel alles leren over deze ependymcellen en wat nodig is om deze te kweken. Vervolgens kan ze met de opgedane kennis deze cellen ook gaan kweken in Amsterdam, in het eigen laboratorium. Binnen Nederland is nog helemaal geen expertise op het gebied van ependymcellen en MS.
Julia: Slechte vetzuren in MS-laesies
Julia Konings onderzoekt of ze de balans van ‘goede’ en ‘slechte’ vetzuren kan verbeteren in de hersenen van mensen met MS. Julia is promovendus in de groep van dr. Gijs Kooij en het doel van deze onderzoeksgroep is het bestuderen van vetzuren en de rol en functie die zij hebben bij MS. Ze hebben eerder aangetoond dat er meer ‘slechte’ vetzuren aanwezig zijn in het bloed van mensen met MS. Een specifiek eiwit, genaamd FLAP, zorgt voor de aanmaak van deze ‘slechte’ vetzuren. Deze FLAP eiwitten zijn verhoogd gevonden in de laesies in de hersenen van mensen met MS. Julia wil nu onderzoeken of een FLAP remmer ervoor kan zorgen dat er minder ‘slechte’ vetzuren in de hersenen geproduceerd worden. Hiermee hoopt zij een betere balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ vetzuren in MS hersenen te krijgen, waardoor er hopelijk minder laesies ontstaan en het ziekteverloop gunstiger is. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden gaat zij naar het laboratorium van professor Jerome Hendriks aan de universiteit van Hasselt, België. Beide onderzoeksgroepen zijn expert op het gebied van vetzuren en MS, dus een logische samenwerking.