Troosten en slapen voor álle ouders in de wijk

Gepubliceerd op: Tue Aug 31 14:46:00 CEST 2021

Binnenkort start het nieuwe project ‘Troosten en slapen met de Happiest Baby-methode voor álle ouders’ bij GGD Amsterdam en GGD Hollands Noorden. Hiervoor heeft de Academische Werkplaats een subsidie ontvangen van ZonMw. Margreet Harskamp – van Ginkel, projectleider: “Dit is zo’n mooi nieuws! We gaan onderzoeken of we de JGZ en (aanstaande) ouders een extra steuntje in de rug kunnen geven door hen de Happiest Baby-methode aan te leren.”

Foto: omslag van het proefschrift van Margreet Harskamp-van Ginkel over het project.

Huilen en troosten

Veel ouders ervaren de start van ouderschap als zwaar door slapeloze nachten of huilen van hun baby. Bij gezinnen in kwetsbare omstandigheden, zoals armoede, psychische problematiek of verstandelijke beperking, kunnen deze stressoren de balans tussen draagkracht en draaglast eerder en sneller ernstig verstoren.

In Nederland bereiden we aanstaande ouders nog weinig voor op het huilen, troosten en slapen van hun baby. Terwijl dat goed zou kunnen helpen bij een kansrijke start.

Plan

We pakken dit project aan in vier fases:

  1. 1.      We leren van ouders en professionals: waar hebben zij behoefte aan?
    2.      We maken gezamenlijk een plan voor ouderworkshops en bijbehorende materialen.
    3.      Verpleegkundigen en collega’s op het consultatiebureau en in wijkteams voeren dit plan uit in twee wijken van Amsterdam en Alkmaar.
    4.      We onderzoeken hoe dit de ouders ondersteunt bij het omgaan met hun baby.

Happiest Baby-methode

In de Happiest Baby-methode, een bewezen effectieve methode, leren ouders sensitief te reageren op hun baby. Door de baby adequaat te kunnen troosten voelen zij zich meer competent in het omgaan met huil- en slaapproblemen. In workshops leren ouders waarom baby's huilen en hoe slaap ontwikkelt. Ze leren hun baby troosten in vijf stappen: (1) inbakeren, (2) op zij- of buikligging op de arm nemen, (3) kalmerende geluid maken (shhhhh), (4) wiegen en (5) laten zuigen.

Wijkaanpak

Margreet Harskamp – van Ginkel: “Als jeugdarts merk ik dat steeds meer professionals deze methode willen aanbieden aan ouders, juist in kwetsbare gezinnen in hun eigen wijk. We willen de methode verder ontwikkelen voor deze gezinnen en een handleiding en scholing voor professionals maken.”

Vanuit GGD Hollands Noorden is orthopedagoog en onderzoeker Roos Rodenburg betrokken. “De afgelopen 6 jaar heb ik workshops Huilen Troosten Slapen gegeven aan aanstaande en pas bevallen ouders. Ouders voelden zich enorm geholpen en ze vinden de workshops erg goed. Dit past bij de behoefte van professionals om de methode aan te kunnen bieden in hun eigen wijk”

Om de methode zo aan te bieden dat deze voldoet aan wensen en behoeften van ouders, werken we samen met ouders die zo’n periode van ontroostbaar huilen hebben meegemaakt. Margreet en Roos: “Uiteindelijk willen we de Happiest Baby-methode beschikbaar maken voor ouders in heel Nederland.”

Samenwerking

De projectgroep is divers samengesteld en is een samenwerkingsverband tussen GGD Amsterdam, GGD Hollands Noorden, Rondom de Geboorte Amsterdam, SAG Zorgontwikkeling BV, Amsterdam UMC, NCJ, gemeenten Amsterdam en Alkmaar, en iHUB. Het onderzoek is ondergebracht in de Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid.

Gepubliceerd op: Tue Aug 31 14:46:00 CEST 2021