Training voor geneeskundestudenten op covid-afdelingen
Met de komst van de tweede coronagolf groeide opnieuw de vraag naar meer menskracht op onder andere de covid-verpleegafdelingen van Amsterdam UMC. Dit voorjaar werden al 127 doktersassistenten bijgeschoold om ondersteuning te kunnen bieden, nu worden ook geneeskundestudenten getraind als zorgondersteuner. Een uitkomst voor de afdelingen, maar ook een uitgelezen kans voor studenten om – niet onbelangrijk in deze tijden – onder de mensen te zijn, ervaring op te doen en hun steentje bij te dragen.
‘Goed voor studenten om deze kant van de zorg mee te maken’
Vier thema’s
Samen met senior verpleegkundigen van de afdelingen en aan de hand van een werkzaamhedenlijst, werd bepaald waar de training aan moest voldoen en welke onderdelen op de afdeling zelf aan bod komen. Met online lesmateriaal, zoals instructiefilmpjes en documenten, en een klassikale les van circa 4 uur worden vier thema’s behandeld: hygiëne, veilige zorg, zorg rondom de (covid-19-)patiënt en hoe zorg ik voor mezelf en mijn collega’s.
Boekje voorlezen
Praten over verwachtingen
Naast de ADL-verrichtingen krijgen de studenten les over de vitale functies en de covid-protocollen, zoals het aan- en uittrekken van de beschermende kleding. “Ik praat veel met ze over onder andere hun verwachtingen: zijn ze er tegen opgewassen, durven ze feedback te geven? Dat zijn dingen waar ze straks in hun coschappen ook tegenaan kunnen lopen, als een specialist niet altijd even aardig is”, aldus Ingrid. “Die gesprekken ervaren studenten als heel waardevol.” “We krijgen terug van studenten dat ze het heel fijn vinden om hun verhaal te kunnen doen”, zegt Rosa. “Er is stress, er is drukte, soms verdwalen ze een beetje op zo’n afdeling; dat wij ze hierin kunnen begeleiden, daarmee is voor mij de cursus al geslaagd.”
Aanvulling
Dat een bijbaan als deze een hele mooie aanvulling kan zijn voor studenten op hun opleiding tot arts, beamen Rosa en Ingrid allebei. ‘Voor een baantje in de kroeg valt ook iets voor te zeggen - dat was voor mij een gemiste kans’, lacht Ingrid. ‘Maar ik denk dat het goed is om ook deze kant van de zorg mee te maken. Dat je inzicht krijgt in wat het werk van verpleegkundigen behelst en wat het betekent voor de uitvoerenden als je straks als arts zegt wat er allemaal moet gebeuren.’ ‘Misschien is dit sowieso een mooie manier om de druk op de afdelingen te verlagen. Dus niet alleen in coronatijd, maar ook in de toekomst’, besluit Rosa.
Aanmelden als zorgondersteuner?
Inmiddels zijn er negen Geneeskundestudenten getraind als zorgondersteuner. Ben jij eerste- of tweedejaars en wil je ook graag ondersteuning bieden op de (covid-)verpleegafdelingen? Dan kun je hiervoor solliciteren bij de afdeling HR van Amsterdam UMC. Daar wordt bekeken op welke afdeling en op welke locatie (AMC of VUmc) inzet nodig is. Afhankelijk van je ervaring in de zorg of de werkzaamheden die je gaat verrichten, word je vervolgens uitgenodigd de training te volgen. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling HR.