Stress en ongezonde leefstijl slecht voor geheugen
Een actieve leefstijl met veel sociale contacten hangt samen met een betere geheugenfunctie op latere leeftijd. Roken, veel slapen en ernstige stress hebben juist een negatief effect op het geheugen. Dit ontdekte Ruth Klaming-Miller in haar onderzoek naar de relatie tussen de geheugenfunctie en neuro-psychiatrische aandoeningen. Zij deed onderzoek onder 65-plussers en bij een groep veteranen. Ruth Klaming-Miller promoveert 28 mei bij Amsterdam UMC.
Klaming-Miller onderzocht onder andere 2000 deelnemers van 65 jaar en ouder uit de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Zij toont aan dat ouderen met fysieke activiteit, met licht tot matig alcoholgebruik en sociale betrokkenheid een betere geheugenfunctie hebben. Zij die roken en overmatige slapen hebben juist een slechtere geheugenfunctie. Klaming-Miller laat ook zien dat hogere mate van ervaren controle over het leven (mastery) en zelfredzaamheid samenhangen met een betere geheugenfunctie. Wanneer er sprake is van een hoge mate van neuroticisme is weer sprake van een slechtere geheugenfunctie. Mensen die hoger scoren op neuroticisme hebben meer last van piekeren, angst en schuldgevoelens en zijn geneigd om meer stress te ervaren.
Omdat bekend is dat stress invloed heeft op de geheugenfunctie en de hippocampus, bestudeerde Ruth ook een groep veteranen die werd blootgesteld aan trauma's tijdens de inzet van militaire gevechten. De hippocampus is de hersenstructuur die primair betrokken is bij het vormen en terughalen van geheugen. Het onderzoek toont aan dat meer ernstige symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) verband houden met een grotere hippocampus. Blootstelling aan vroege levensstress hing samen met zowel een grotere hippocampus als amygdala.
Op basis van haar bevindingen benadrukt Ruth de impact van leefstijl, mentale gezondheid en ziekte op het geheugen en de hippocampus. Ze wijst op de rol die slimme technologie kan spelen in het beheersen van geheugenstoornissen. Mensen met ernstige geheugenproblemen kunnen bijvoorbeeld automatische reminders, contactlijsten, navigatie en foto’s te gebruiken om beter te blijven functioneren. Haar onderzoek kan ook helpen om oudere volwassenen te identificeren die een groter risico lopen op geheugenstoornissen. Tevens pleit Ruth voor het promoten van een gezonde leefstijl vanwege het positieve effect op de cognitieve gezondheid.