Renate Gerschtanowitz loopt Sterrenstage op Wereldkankerdag

Gepubliceerd op: 11-02-2019

Foto: Marit van den Berg Foto: Marit van den Berg

Op 4 februari, Wereldkankerdag, organiseerde KWF Kankerbestrijding een ‘Sterrenstage’ bij Amsterdam UMC: presentatrice Renate Gerschtanowitz liep stage bij professor Arjan Griffioen en zij maakte in het laboratorium een vaccin tegen kanker. De stage was onderdeel van de Facebookuitzending Vraag Vandaag van het KWF.

Gerschtanowitz geeft het al aan in het filmpje: ‘Een vaccin tegen kanker klinkt bijna te mooi om waar te zijn.’ Toch zijn professor Griffioen en onderzoeker Else Huijbers al een eind op weg. Het vaccin dat wordt ontwikkeld binnen de deuren van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam grijpt aan op de groei van bloedvaten rondom tumoren. Als een tumor geen bloed krijgt, kan het niet verder groeien. Door de vorming van bloedvaten te voorkomen met een vaccin, zal de tumor uiteindelijk afsterven.

Of het vaccin uiteindelijk ook in staat is om kanker te voorkomen, dat moet nog blijken. Griffioen: ‘Je moet van goeden huize komen om dit proces tegen te houden. Maar zelfs als we met bloedvatremming alleen de groei van de tumor kunnen remmen, dan kan er alsnog een goed behandelend vaccin uitrollen voor mensen die al kanker hebben. Dat zou ook de logische volgende onderzoeksstap zijn: een eerste patiëntenstudie met uitbehandelde patiënten, en daarbij onderzoeken of deze methode veilig is.’ Ervan uitgaande dat hij de komende tijd genoeg onderzoeksgeld heeft, denkt Griffioen in 2020 te kunnen starten met een patiëntenstudie.

Gepubliceerd op: 11-02-2019