Reisbeurs levert publicatie en mooie herinneringen op

Gepubliceerd op: Tue May 14 10:00:00 CEST 2024

Eva Krijnen kon met een reisbeurs van Fund Girn, een fonds dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en loopt via Stichting MS Research, naar Boston voor haar onderzoek. Dit heeft een publicatie opgeleverd over veranderingen in een belangrijk hersengebied, de thalamus, bij MS. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Annals of Clinical and Translational Neurology.

Klinische achteruitgang bij multiple sclerose (MS) hangt sterk samen met complexe veranderingen in de grijze stof, die uiteindelijk leiden tot hersenkrimp. Hersenkrimp wordt veroorzaakt door verlies van zenuwcellen en hun uitlopers. Helaas kunnen we deze kleinschalige veranderingen moeilijk in kaart brengen met normale MRI-scans. Dit bemoeilijkt vroegtijdig ingrijpen vóórdat onomkeerbare schade en invaliditeit optreden.

<-- Eva voor het Harvard Medical School gebouw

Eva ontving een beurs van €3.000 om een werkbezoek te brengen aan het Massachusetts General Hospital (Boston - Verenigde Staten). Dit ziekenhuis beschikt over een nieuwe geavanceerde MRI-scan techniek. Met deze scan kunnen hele kleine veranderingen die een maat zijn voor de hoeveelheid cellen in de grijze stof beter en gedetailleerder bestudeerd worden, dan met een normale MRI-scan. Met de scantechniek in Boston vond Eva een verlies van cellen in subregionale thalamus gebieden, ofwel het ene gebied had meer verlies van cellen dan andere gebieden. Dit kan komen doordat de zenuwbanen die verbonden zijn aan deze gebieden beschadigd zijn, óf door ontstekingscellen in het hersenvocht dat grenst aan de thalamus. De subregionale afwijkingen waren sterk geassocieerd met volumeverlies van de thalamus. De metingen met deze nieuwe MRI-techniek zouden gebruikt kunnen worden om het effect van medicatie te meten. Bovendien levert dit onderzoek een beter begrip op van MS-specifieke (onomkeerbare) schade zichtbaar op MRI.

Eva heeft niet alleen maar hard gewerkt tijdens haar bezoek aan Boston. In een stad die bekend staat om zijn hoofdrol in de Amerikaanse Revolutie zijn ook de sportieve tradities van Boston diepgeworteld. Naast de culturele uitstapjes kon daarom het bezoeken van sportwedstrijden niet ontbreken. Eva is zelf ook erg actief geweest: van lange hikes en skitochten in de bergen tot de halve marathon in Boston die ze samen met een collega onderzoeker uit Amsterdam liep.

Origineel artikel
Eva Krijnen et al.
Intrinsic and extrinsic contributors to subregional thalamic volume loss in multiple sclerosis
Annals of Clinical and Translational Neurology. 2024

Met collega an het MS Centrum Amsterdam na het lopen van de halve marathon van Boston

Gepubliceerd op: Tue May 14 10:00:00 CEST 2024