Proeven van aanbod Amsterdam UMC Academie
Op verschillende momenten in het jaar is het voor zowel medewerkers van Amsterdam UMC als externe belangstellenden mogelijk om kennis te maken met het aanbod van Amsterdam UMC Academie. Middels online cursusinformatiemarkten en speciale zomerworkshops. Voor een aantal is de belangstelling zo groot dat het programma op verzoek wordt uitgebreid. “Ons doel is dat iedereen op een leuke manier kennis kan maken met ons aanbod.”
Amsterdam UMC Academie biedt zowel intern als extern veel opleidingen, cursussen en trainingen aan. Om iedereen bekend te maken met het aanbod, zijn er drie momenten in het jaar waarop je het aanbod even kunt ‘proeven’: twee keer vindt de online cursusinformatiemarkt plaats en elke zomer worden korte, leuke, interactieve zomerworkshops georganiseerd. “De zomerworkshops staan al 15 jaar lang op het programma”, vertelt communicatieadviseur Maddy Bergsma. “Eerst alleen op de VUmc-locatie, na de fusie voor heel Amsterdam UMC en dit jaar zijn ook externen voor het eerst welkom.”
Uitproberen bij de Zomerworkshops
Het doel van de zomerworkshops is tweeledig. Enerzijds geeft het iedereen de gelegenheid workshops te volgen en op die manier uit te proberen wat het scholingaanbod inhoudt. Anderzijds is het voor de opleiders een uitgelezen kans om iets nieuws uit te proberen. Dat resulteert in workshops met niet-alledaagse titels, zoals ‘Gestrand in de jungle’ en ‘Uurtje voor jezelf’. “Vooral die laatste is altijd erg populair, weet Bergsma, “en heeft als doel om medewerkers kennis te laten maken met onze interne coaches.”
Christien van Santen, manager Amsterdam UMC Academie, is blij met de opkomst tijdens de zomerworkshops. “Deze zijn soms zo populair dat de opleider er uiteindelijk een vast aanbod van maakt. Dat gebeurde vorig jaar bijvoorbeeld bij de workshop ‘Wat er niet gezegd wordt tijdens moeilijke gesprekken’
Kennismaken en vragen stellen bij de online cursusinformatiemarkt
Naast de zomerworkshops is sinds 2023 de online cursusinformatiemarkt in het leven geroepen. Bergsma: “Tijdens de informatiemarkt geven opleiders een presentatie over hun aanbod en hebben de cursisten in spe de mogelijkheid om vragen te stellen. Naast de opleiders van Amsterdam UMC Academie doen ook die van de master Health Informatics, Epidemiologie en die van enkele scholingen van de Amstel Academie mee. Op die manier hebben we een breed aanbod.” De online cursusinformatiemarkt wordt in het voor- en najaar georganiseerd.
Van Santen: “De online cursusinformatiemarkt is nog relatief nieuw. Het is ons doel dat alle opleiders standaard meedoen met zowel de informatiemarkt als de zomerworkshops, om zo het aanbod van Amsterdam UMC Academie nog beter in de schijnwerpers te zetten. Onze opleiders zijn het visitekaartje van onze producten.”
Zomerworkshop: ‘Uurtje voor jezelf’
Nicole Hermans, Ontwikkeling en begeleiding trainingen en leergangen (zorg-)professionals | Programmamanager TeAMZ:
‘Uurtje voor jezelf’ is het aanbod van één individuele coachingsessie, waarin de deelnemer met een van de professionele coaches uit de Interne Coachpool kan sparren over een vraagstuk dat hem/haar bezig houdt. “Iedereen kan op deze manier kennismaken met coaching en wat dat voor diegene kan betekenen. Ze krijgen meer inzicht in het vraagstuk, worden zich bewust van de ‘vraag achter de vraag’, krijgen inzicht in het eigen gedrag en mogelijke belemmeringen die het functioneren op de werkplek nadelig beïnvloeden. Met hulp van de coach kan de deelnemer zichzelf onder de loep nemen en leren stappen te zetten naar meer constructief gedrag.”
De deelnemers aan ‘Uurtje voor jezelf’ reageren dankbaar en waren blij verrast met de uitkomst. “Het is een laagdrempelige manier voor medewerkers om kennis te maken met wat coaching is, om een werk gerelateerde vraag die misschien al een tijdje speelt eens op tafel te leggen en er vertrouwelijk met een coach over te praten. Ze komen er tijdens de zomerworkshops achter dat het sparren met een coach heel waardevol kan zijn. Dat is voor mij de meerwaarde om mee te doen. De vraagstukken die ingebracht worden hebben betrekking op samenwerking of communicatie met collega’s, leiderschap, inzet van kwaliteiten, werk-privébalans of omgaan met complexe vraagstukken. De continue ontwikkelingen in zowel de organisatie als de maatschappij vraagt veel van onze medewerkers, dus het is fijn dat ze de zomerworkshops krijgen aangeboden.”
Lees ook:
Zomerworkshop: Omgaan met generatieverschillen
Daniël Gobits, trainer, coach en spreker Amsterdam UMC Academie:
Daniël Gobits heeft eerder een zomerworkshop gegeven over “Omgaan met weerstand”. “Ik merkte toen dat er grote behoefte is aan dit soort korte workshops. En ik vind het leuk om daarop in te spelen! Op verzoek van verschillende afdelingen heb ik een cursus ‘Omgaan met generatieverschillen’ ontwikkeld. Dat blijkt een hot topic: het speelt op de werkvloer. Er zijn veel vragen over. Ik vind het onderwerp zelf razend interessant. Daarom vind ik het erg leuk om mensen verder te helpen op dit onderwerp. Vaak kunnen een hoop problemen voorkomen worden met wat wederzijds begrip en een paar kleine oefeningen.”
De training is zo goed bevallen dat deze wordt opgenomen in het open aanbod.
Lees ook:
Cursus: Recht en ethiek
Monique Panneman, gespreksleider moreel beraad samen met Ingrid Christiaans, jurist:
Monique Panneman, gespreksleider moreel beraad, geeft samen met jurist Ingrid Christiaans de cursus Recht en ethiek. Ze deed mee met zowel de zomerworkshops als de online cursusinformatiemarkt. “De belangstellenden reageerden over het algemeen enthousiast: ze ervaarden vaak een eyeopener en zagen in dat ethische dilemma’s op de werkvloer meer aandacht nodig hebben. Wat mij opviel is dat op elke afdeling het zwaartepunt qua ethische juridische kwesties weer heel anders ligt. Dus het was ook voor mij interessant om de workshop te geven.”
Het viel Panneman op dat men in eerste instantie denkt geen morele dilemma’s te hebben. “Na wat doorvragen kwamen de dilemma’s vanzelf op tafel, zoals dilemma’s rondom stoppen of doorgaan met behandeling, het spanningsveld tussen waar je bevoegd of bekwaam voor bent en wat je moet doen als er meer van je gevraagd wordt, vragen rondom wilsbekwaamheid.” Precies om deze reden doet Panneman mee: “het is mijn doel om meer mensen mee te nemen in de ethische dilemma’s die er spelen op de werkvloer én om bekendheid te geven aan de mogelijkheden van ethieksupport binnen Amsterdam UMC.”
Lees ook:
Lees meer over de scholingen van Amsterdam UMC Academie in het magazine "Blijf altijd NieuwsLerig".