Overzichtsartikel behandeling studies anti-CD20 behandelingen

Gepubliceerd op: Wed Nov 06 09:36:00 CET 2024

Hogere dosering, langere intervallen tussen infusen of behandeling stopzetten

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer behandelingen voor MS gekomen die invloed hebben op een speciaal soort witte bloedcellen, de B-cellen. Deze anti-CD20 behandelingen, zoals ocrelizumab, zorgen ervoor dat er nauwelijks meer B-cellen in het bloed zijn, wat een gunstig effect heeft op de ziekteactiviteit en de ziekteprogressie bij mensen met MS. In een recent overzichtsartikel beschrijft Laura Hogenboom samen met internationale collega’s de verschillende studies die lopen naar andere doseringen en behandelschema’s van anti-CD20 therapieën.

Een persoonlijk doseringsschema op basis van bloedwaarden is voor het middel natalizumab al redelijk gebruikelijk. Op dit moment lopen er voor de middelen die het aantal B-cellen verminderen, de anti-CD20 middelen, verschillende studies die gericht zijn op het personaliseren of aanpassen van de behandeling. Laura Hogenboom en collega’s stellen een stappenplan voor, om de resultaten van de lopende onderzoeken te integreren in de zoektocht naar een veiliger en efficiënter gebruik van de anti-CD20 behandelingen bij MS.

Drie lopende studies
De meest gebruikte anti-CD20-middel is ocrelizumab. De standaard behandeling van ocrelizumab is elk half jaar 600 mg ocrelizumab als één infuus. Daarbij worden de B-cellen bij de meeste patiënten zo goed als helemaal uit het bloed verwijderd en komen ze in de loop van de tijd langzaam terug. De drie lopende studies naar anti-CD20-behandelingen kijken naar:

  • Hogere doseringen van ocrelizumab
  • Persoonlijk doseren van ocrelizumab op basis van de B-cellen
  • Stoppen van de behandeling met ocrelizumab na 1 of na 1,5 jaar

Stappenplan
In het stappenplan van Laura Hogenboom leiden de verschillende mogelijke studie uitkomsten naar verschillende behandelstrategieën. Zo adviseert zij dat wanneer een hogere dosering ocrelizumab effectiever blijkt dan de standaard dosering, dat een persoonlijk behandelschema nog steeds aantrekkelijk is waarbij het doel dan is dat de B cellen altijd laag blijven. Wanneer hogere doseringen echter niet effectiever blijken te zijn zal een persoonlijk behandelschema met gedeeltelijk herstel van B cellen waarschijnlijk de aangewezen behandeling worden. Echter wanneer blijkt dat ocrelizumab ook veilig gestopt kan worden zonder toename van ziekteactiviteit, zal stoppen van medicatie (of langdurig pauzeren) ook een optie worden. Laura Hogenboom en collega’s kijken uit naar de resultaten van de verschillende studies.

Origineel artikel
A personalized approach for anti-CD20 therapies in multiple sclerosis
Laura Hogenboom et al.
Multiple Sclerosis Related Disorders 2024

Gepubliceerd op: Wed Nov 06 09:36:00 CET 2024