Opleiden van zorgprofessionals op de Nederlandse Cariben

Gepubliceerd op: Mon Mar 28 10:39:00 CEST 2022

Door de snelle toename van covid-19-patiënten is er in Caribisch Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk een groot tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen voor de acute zorgafdelingen ontstaan sinds de start van de pandemie. Het opleidingsinstituut van Amsterdam UMC, VUmc Academie, heeft hier snel op gehandeld in samenwerking met de ziekenhuizen op de eilanden, die de Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA U.A. i.o) vormen. Met financiering van het Ministerie van VWS,  is de nieuwe opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) gestart. Ruim 100 verpleegkundigen afkomstig van Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten en St. Eustatius volgen deze opleiding.

Op 28 maart ontvangen de eerste 31 verpleegkundigen hun certificaat in aanwezigheid van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van Nederland (M. van Ooijen), en de Ministers van Volksgezondheid van Aruba (D. Oduber), Curaçao (D. Pietersz-Janga) en Sint Maarten (O. Ottley).

Foto: Kim Hendriksen Foto: Kim Hendriksen
De opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) maakt deel uit van het scholingsprogramma Caribbean Health Academy (CARIBHA). In opdracht en met financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), leidt VUmc Academie verpleegkundigen op in de ziekenhuizen op Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten en St. Eustatius. De snelheid waarmee in korte tijd een grote groep in zowel het Nederlands als het Engels wordt opgeleid is uniek. Door het scholingsprogramma worden de eilanden flexibeler en kunnen daardoor adequaat inspringen op acute zorg situaties, zoals tijdens een pandemie.

Naast de ruim 100 deelnemers in de BAZ opleiding, hebben op de eilanden ook circa 800 deelnemers gebruik gemaakt van taakgerichte scholingen en specifieke covidscholing en protocollen. Deze scholingen vallen ook binnen CARIBHA, en worden aangeboden via het speciaal ontwikkelde digitale CARIBHA-platform. Naast digitaal onderwijs zijn er opleiders in de ziekenhuizen aanwezig die het praktijkdeel op zich nemen. Hierdoor zorgt het onderwijs voor een wisselwerking tussen Nederland en Caribisch Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk en is het tevens goed aangesloten op de lokale context.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Amsterdam UMC: Mariëtte Diderich m.diderich@amsterdamumc.nl
VWS: Emilie Westerouen van Meeteren emilie.wvm@minvws.nl

Gepubliceerd op: Mon Mar 28 10:39:00 CEST 2022