Oogvertroebeling in MS mogelijk marker voor ziektebeloop en hersenkrimp?

Gepubliceerd op: Tue Apr 09 13:00:00 CEST 2024

Er lijkt een verband tussen de dikte van het netvlies in het oog en de vertroebeling van het glasachtig lichaam bij mensen met MS. Dit is een van de resultaten van het onderzoek van Sezgi Kaçar en collega’s. De groep mensen met MS die vertroebeling van het oog vertoonden, hadden vaak een ernstiger ziekteverloop en minder hersenweefsel. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Brain Sciences.

Ons oog
Om te kunnen zien, valt er licht door de iris en het glasachtig lichaam op ons netvlies. Daar wordt licht omgezet in elektrische signalen, die vervolgens via de oogzenuw naar de hersenen worden gestuurd. Om goed te functioneren ontvangen de verschillende onderdelen van het oog zuurstof via het bloed en voeren ze afvalstoffen af via het glymfatisch systeem. De afvoer verloopt via een ruimte rond de oogzenuw het oog uit. Bij MS kan de oogzenuw dunner worden (krimp) door verlies van zenuwweefsel, waardoor de ruimte rond de oogzenuw groter wordt en er meer vloeistof het oog uit gaat. Dit resulteert vervolgens in vertroebeling van de vloeistof in het glasachtig lichaam.

PrograMS

In het onderzoek van Sezgi Kaçar en collega’s is gekeken naar de mate van vertroebeling van de vloeistof in het glasachtig lichaam, de dikte van de zenuwlagen in het netvlies en het hersenvolume gemeten met MRI-scans. Hiervoor keek ze naar de gegevens van de mensen die meedoen aan de PrograMS studie. Deze groep van ruim 300 mensen met MS en 100 zonder MS komen elke vijf jaar naar Amsterdam voor neurologische en neuropsychologische metingen, hersen- en oogscans en metingen in het bloed.

Verbanden

Uit het onderzoek blijkt een verband tussen de dikte van de binnenste lagen van het netvlies en de mate van vertroebeling van het glasachtig lichaam van het oog bij mensen met MS. Dit gold vooral voor mensen met MS met veel beperkingen. Daarnaast toonden ze aan dat minder grijze en witte hersenstof werd gezien bij mensen met meer vertroebeling van het glasachtig lichaam van het oog. Als dit in een vervolgstudie bewezen kan worden, kan de vertroebeling van het oog mogelijk gebruikt worden als marker voor een ernstiger ziektebeloop en hersenkrimp.

Origineel artikel
Sezgi Kaçar et al.
Exploring Vitreous Haze as a Potential Biomarker for Accelerated Glymphatic Outflow and Neurodegeneration in Multiple Sclerosis: A Cross-Sectional Study
Brain Sci. 2023 Dec 30;14(1):36.

Deze studie is gefinancierd door Stichting Het Remmert Adriaan Laan Fonds en Stichting MS Research.

Gepubliceerd op: Tue Apr 09 13:00:00 CEST 2024