Ontsteking in de hersenen bij MS in beeld

Gepubliceerd op: 05-12-2019

Bij het stellen van de diagnose MS en bij het vervolgen van patiënten, zijn MRI-scans van de hersenen en het ruggenmerg onmisbaar. Helaas kunnen we niet alle ontstekingsprocessen in de hersenen afbeelden met een standaard MRI-scan. Marloes Hagens vond dat hoge veldsterkte MRI net zo goed is als standaard MRI en dat PET-scan een belangrijke toevoeging zijn om het verloop van de ziekte te kunnen voorspellen. Hagens promoveert op 6 december 2019.

Standaard MRI scanners hebben een magneetveld met een sterkte van 1.5 Tesla. Veel ziekenhuizen beschikken inmiddels ook over een hoge veldsterkte MRI-scanner van 3 Tesla. De MRI-studies waarop de huidige protocollen en richtlijnen gebaseerd zijn, zijn voornamelijk gedaan met 1.5 Tesla scanners. In een studie uitgevoerd in zes verschillende ziekenhuizen in Europa verbonden aan het MAGNIMS netwerk, tonen Marloes Hagens en collega's aan, dat voor het stellen van de diagnose MS het niet uitmaakt of er een 1.5 of 3 Tesla scanner wordt gebruikt. Er worden wel meer MS-laesies gezien op een 3 Tesla scanner, maar hierdoor wordt er niet vaker de diagnose MS gesteld. Omdat er wel een verschil is in het aantal gevonden laesies, is het bij een controle scan wel belangrijk rekening te houden met het verschil in veldsterkte van de MRI scanners.

Naast MRI is er een nieuwe techniek om de hersenen van MS patiënten af te beelden: Positron Emissie Tomografie (PET). Waar MRI gebruik maakt van magneten, werkt PET met een hele kleine hoeveelheid radioactiviteit. Deze radioactiviteit wordt via een infuus toegediend. De radioactieve stof is gekoppeld aan een eiwit dat bindt aan een receptor op cellen van interesse. Zo kan je precies detecteren waar deze cellen zich bevinden. Hagens heeft verschillende eiwitten getest om speciale ontstekingscellen, microglia, in de hersenen van mensen met MS te detecteren. Uit het onderzoek blijkt dat er met een PET-scan meer ontstekingen kunnen worden afgebeeld dan met een MRI-scan. Dit gaat vooral om de ontstekingsprocessen in de hersengebieden die er op een MRI-scan normaal uitzien. In een vervolgstudies kan worden onderzocht hoe PET-scans gebruikt kunnen worden voor de individuele patiënt, voor het vroeg stellen van de diagnose MS, het voorspellen van het verloop van de ziekte en het evalueren van de effectiviteit van een behandeling.

Gepubliceerd op: 05-12-2019