Onderzoek van rol lipiden bij MS samengevat

Gepubliceerd op: Mon Jan 29 14:19:00 CET 2024

Jelle Broos en Rianne van der Burgt, twee promovendi uit de groep van Gijs Kooij, hebben alle literatuur over de effecten van een specifieke lipiden in MS gelezen en samengevat in een review die onlangs is gepubliceerd.

De onderzoeksgroep van Gijs kooij richt zich op de rol van vetstoffen (ofwel lipiden) in MS. Het wordt steeds duidelijker dat er sprake is van een veranderd lipidenprofiel in mensen met MS. Lipiden zorgen er normaal gesproken voor dat ontstekingsprocessen in toom worden gehouden en verstoringen in dit systeem kunnen leiden tot de chronische ontstekingen die worden gezien bij MS. In het review bediscussiëren ze hoe lipiden, zoals prostaglandines en leukotrienes, ontstaan uit het afbreken van het vetzuur omega-6 en een rol lijken te spelen in verschillende ziekteprocessen in MS waaronder ontsteking, verlies van myeline en/of afbraak van hersenweefsel.

De review geeft vele inzichten voor vervolg onderzoek. Het geeft namelijk een goed beeld over welke lipiden of bijbehorende receptoren een aantrekkelijk doelwit zouden kunnen zijn om te blokkeren of juist om te promoten om de ziekteontwikkeling van MS te remmen of zelfs te stoppen. Naast de ontwikkeling van medicatie op basis van het werkingsmechanisme van lipiden, kunnen lipidenprofielen mogelijk een rol gaan spelen in het stellen van de diagnose, het volgen van het ziekteverloop of het bepalen van de effectiviteit van medicatie.

Een van de onderzoekers die het stuk geschreven heeft is Rianne van der Burgt. Door het schrijven van de review is zij zo geïnteresseerd geraakt dat ze inmiddels werkt als promovendus in de groep van Gijs Kooij.

Publicatie
Jelle Broos en Rianne van der Burgt et al.
Arachidonic acid-derived lipid mediators in multiple sclerosis pathogenesis: fueling or dampening disease progression?
Journal of Neuroinflammation (2024) 21:21

Dit literatuuronderzoek is ondersteund door NWO en Stichting MS Research

Gepubliceerd op: Mon Jan 29 14:19:00 CET 2024