NWO TOP-subsidie voor vaccin tegen kanker

Gepubliceerd op: 11-02-2019

Joke den Haan

Een vaccin tegen kanker klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zien veel wetenschappers dit als een toekomstige therapie. Joke den Haan kreeg recentelijk een NWO TOP-subsidie van 675.000 euro voor haar onderzoek naar vaccins tegen kanker. De TOP-geldbedragen worden jaarlijks uitgereikt aan excellente onderzoeksgroepen. De groep van Den Haan ontving een van de elf subsidies en wil hiermee de komende jaren een optimale strategie voor vaccins tegen kanker ontwikkelen.

Het TOP-geldbedrag van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) wordt uitgereikt aan samenwerkende onderzoeksgroepen. ‘Ik ben er erg blij mee’, vertelt ze. ‘We bundelen onze kennis over het immuunsysteem met de expertise van professor Gert Storm van de universiteit Utrecht over vetblaasjes om zo een optimaal vaccin tegen kanker te ontwikkelen.’

Aanpak

Een vaccin tegen kanker activeert de cellen van het immuunsysteem zodat deze immuuncellen de kankercellen herkennen en doden. Dit is een veelbelovende therapie waar veel onderzoek naar wordt gedaan. De onderzoeksgroepen uit Amsterdam en Utrecht hebben als doel een vaccin te ontwikkelen waarmee ze de cellen van het afweersysteem zo goed mogelijk kunnen activeren.

Extra zetje

In eerder onderzoek heeft de onderzoeksgroep een afweercel gevonden die heel goed andere immuuncellen kan activeren. Deze geactiveerde immuuncellen kunnen vervolgens kankercellen opsporen en doden. Het plan is om met behulp van vetblaasjes het vaccin heel gericht naar de activerende afweercel te sturen. Zo hopen de onderzoekers het afweersysteem beter ‘aan’ te kunnen zetten, zodat ze de kankercellen kunnen doden. Aan deze strategie zitten echter nog wel een paar haken en ogen: ‘We moeten tegelijkertijd voorkomen dat het lichaam de vetblaasjes zelf gaat afbreken’, vertelt Den Haan.

Gezondheidsonderzoek

De TOP-subsidies van NWO bieden onderzoeksgroepen de mogelijkheid om samenwerkingsverbanden te versterken of te vernieuwen. De bedragen worden binnen de levenswetenschappen toegekend aan grensverleggend gezondheidsonderzoek met een breed uitstralend effect op de wetenschap of maatschappij. Het maximaal te ontvangen bedrag is 675.000 euro en hiermee kunnen gedurende een aantal jaar wetenschappelijk personeel en materiële onderzoekskosten gefinancierd worden.  

Gepubliceerd op: 11-02-2019