Nieuwe site behandelt alle vragen over ons afweersysteem

Gepubliceerd op: Mon Apr 29 13:50:00 CEST 2019

profiel mens afweersysteem

Vanaf maandag 29 april kunt u op mijnafweer.nl alle informatie vinden over ons afweersysteem. Deze site legt op een eenvoudige én wetenschappelijk betrouwbare manier uit hoe het afweersysteem werkt. Marjolein van Egmond, hoogleraar oncologie en ontsteking bij Amsterdam UMC: ‘Wist u bijvoorbeeld dat astma, reuma, multiple sclerose, eczeem en de ziekte van Crohn allemaal worden veroorzaakt doordat het afweersysteem uit balans is geraakt? Ook hoe infecties en allergieën ontstaan, wordt op deze site uitgelegd.’ Van Egmond heeft aan de site meegewerkt.

Het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, beschermt het lichaam tegen infectieziekten door binnendringende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Zonder het afweersysteem zouden we continue ziek zijn. Dit zien we bij patiënten bij wie het afweersysteem onvoldoende werkt, zoals bij AIDS of kanker. Het afweersysteem kan ook overdreven reageren op onschuldige stoffen zoals in pinda’s, pollen of melk en krijgen mensen ernstige allergische reacties. En soms keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam waardoor auto-immuniteit met chronische ontstekingen ontstaat. Op mijnafweer.nl worden al deze onderwerpen behandeld. Ook staan bij de relevante onderwerpen links naar specifieke patiëntenorganisaties.

Wel of niet vaccineren

Mijnafweer.nl is een initiatief van de NVVI, de Nederlandse Vereniging voor Immunologie. ‘De media hebben meer en meer aandacht voor het afweersysteem. Een mooi voorbeeld is het veelbelovende succes van immunotherapie bij kanker. Ook is actueel de opleving van mazeleninfecties door een afnemende vaccinatiegraad’, aldus Edward Knol, immunoloog bij UMC Utrecht en secretaris van de NVVI. ‘Om discussies over bijvoorbeeld het nut van vaccinatie op waarde te kunnen schatten, is het belangrijk dat mensen snel betrouwbare informatie over het afweersysteem kunnen vinden’, voegt Van Egmond toe.

Gepubliceerd op: Mon Apr 29 13:50:00 CEST 2019