Meer dan even een momentje in het nu

Gepubliceerd op: Mon Dec 07 09:00:00 CET 2020

Wie nog steeds denkt dat mindfulness bedoeld is voor zweverige boomknuffelaars, komt bedrogen uit. Zakenmannen op de Zuidas, artsen, leidinggevenden, secretaresses; iedereen doet aan mindfulness, of zou dat moeten doen. Zeker nu. Trainer bij VUmc Academie Inez Dirkzwager: “Je houdt jezelf fysiek op peil, dus waarom dan niet ook mentaal?”

In deze coronatijden staan mensen, meer nog dan anders, ‘aan’. We moeten letten op ons gedrag, we werken nog steeds veel thuis, waardoor werk en privé uit balans raken en dat levert bij velen spanning op. Wat weer invloed heeft op je stemming en op je brein. Maar hoe breng je die balans weer terug? “Niet door op je telefoon te kijken. Wel met mindfulness.”

Investering in jezelf

“Mindfulness zorgt voor ontspanning van lichaam en geest”, zegt Inez. “Je vergroot je bewustwording, zodat je op situaties kan reageren vanuit keuze in plaats van automatisme. Bovendien helpt het je brein zaken te verwerken en is het een boost voor je immuunsysteem De natural killers worden geactiveerd. Maar, net als bij pianospelen, je moet er wel iets voor doen. Je moet leren en oefenen. Een training in mindfulness is een investering in jezelf.”

Over mindfulness en de kunst van het loslaten


Drie minuten adempauze
De training Mindfulness bij VUmc Academie bestaat uit acht groepssessies en korte, praktische opdrachten voor thuis of op het werk, zoals oefenen met ‘drie minuten adempauze’. Het is een mix van bewezen meditatie, yoga en elementen uit de cognitieve therapie. Tijdens de bijeenkomsten ga je in op de theorie over gezonde en ongezonde stress en doe je meditatie- en yogaoefeningen. Ook praat je met elkaar en wissel je praktijkervaringen uit. Inez: “Een van de eerste dingen die je leert is te schakelen van doen en denken naar ontspannen. Daar krijg je tools voor in handen. Je wordt bewust van automatismen door te luisteren naar jezelf. Hoe herken je ze en hoe doorbreek en reguleer je ze?”

Goede mindset
Inez benadrukt dat de training doelgericht en praktisch is. “De meditatie die wij toepassen zet ook het default netwerk aan, het deel dat actief is in het brein als je tot rust komt. Dat kan leiden tot ruimte voor oplossend vermogen, creativiteit en relativering. Door te mediteren kom je als het ware in een goede mindset. Handig als je bijvoorbeeld met een klus begint. Kortom: helderheid, rust, kalmte, pas op de plaats en bewust verder gaan, zodat je weer fris kunt kijken naar wat er op je bordje ligt.”

De Kunst van het loslaten

Naast de mindfulnesstrainingen begeleidt Inez leiderschaps- en persoonlijke ontwikkelingstrajecten en is zij coach. Voor mensen die zich bezighouden met werkgerelateerde veranderprocessen, start ze in januari 2021 met de training De kunst van het loslaten. Uitgangspunt van deze leergang is: hoe zorg je ervoor dat een proces van verandering min of meer vanzelf, organisch, verloopt. Dit vraagt om het creëren van juiste condities en een houding van actief wachten, dus vooral: wat is je eigen rol in dat proces als facilitator?

“Een verandertraject loopt niet altijd van A naar B,” zegt Inez. “De weg ernaartoe is vaak ingewikkeld en onvoorspelbaar, vooral in deze tijd. Dat vraagt om creativiteit. Maar door te doelgericht te sturen en de controle te willen houden, blokkeer je dat. Tijdens De kunst van het loslaten leer je ruimte te nemen om te reflecteren, stil te staan en met een open mind waar te nemen wat er gebeurt en hoe het proces zich ontwikkelt. Je bepaalt duidelijke kaders – een rivier zonder kades overstroomt immers – en de richting is bekend, maar de uitkomst kan anders zijn dan je had bedacht.”
De training is ook een persoonlijk ontwikkelingstraject, gericht op het doorzien van patronen, overtuigingen en aannames. Inez: “Of een verandering succesvol verloopt in plaats van een verandering faciliteren heeft namelijk ook veel te maken met degene die faciliteert. Het gaat er dus om: wie ben jij als veranderaar? Deelnemers ervaren in zichzelf hoe een transformatieproces werkt om het buiten zichzelf te kunnen faciliteren.”

Lees alles over nieuwe manieren van onderwijs en leren in een veranderde wereld in het VUmc Academie magazine "Uit je comfortzone"

Gepubliceerd op: Mon Dec 07 09:00:00 CET 2020