Litteken in je oog blokkeert afvoerbaan bij MS
Ongeveer 16% van de mensen met MS hebben littekens aan de achterkant van het oog (PHOMS genoemd). Door deze littekens kan de verbinding tussen het oog en het brein geblokkeerd zijn. Dit staat in een wetenschappelijk artikel van Axel Petzold en collega’s in het gerenommeerde blad Annals of Neurology.
Het glymfatische systeem loopt parallel aan de aderen en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen vanuit het centraal zenuwstelsel. Het glymfatisch systeem is in je slaap actiever. Een van de afvoerbanen van het glymfatisch systeem loopt van het oog naar het brein. Als deze baan geblokkeerd is, kunnen er minder afvalstoffen worden afgevoerd uit het oog.
MS kenmerkt zich door ontstekingen in het centraal zenuwstelsel. Naast hersenen en ruggenmerg horen ook de oogzenuw en de zenuwlagen achter in het oog (in het netvlies) bij het centraal. Nadat de ontsteking opgelost is, blijft er littekenweefsel achter. Onderzoeker Axel Petzold heeft met collega’s ontdekt dat mensen met MS een nieuwe soort littekenweefsel kunnen krijgen in hun netvlies. Ongeveer 16% van de mensen met MS hebben deze specifieke littekens die “PHOMS” worden genoemd. Deze PHOMS kunnen de glymfatische afvoerbaan vanuit het oog blokkeren. De gevolgen van deze blokkade door PHOMS voor mensen met MS is nog niet bekend.
Origineel artikel
Longitudinal development of PHOMS suggest a novel pathological pathway in MS
Axel Petzold, Danko Coric, Lisanne J. Balk, Steven Hamann, Bernard M.J. Uitdehaag, Alastair K. Denniston, Pearse A. Keane, David P. Crabb Annals of Neurology